Winkeliers Emmen slaan handen ineen tegen veelplegers: collectief winkelverbod op komst

Het Mondriaanplein in Emmen Foto: ZO!34 / Arend van Haaren

In het centrum van Emmen wordt hard gewerkt aan de invoering van een collectief winkelverbod. Deze maatregel moet winkeliers in staat stellen gezamenlijk op te treden tegen veelplegers en overlastgevers. Het initiatief wordt ondersteund door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en zou nog vóór de zomer van 2025 van start moeten gaan.

Eén verbod, tientallen winkels

Het systeem houdt in dat overlastgevers en winkeldieven na herhaalde incidenten de toegang tot álle deelnemende winkels in het centrum wordt ontzegd. Waar voorheen elke ondernemer individueel een verbod kon opleggen, komt er nu een gezamenlijke aanpak.

Volgens supermarktmanager Rob Michielsen van Albert Heijn Emmen is de behoefte onder winkeliers groot. “Tijdens een recente bijeenkomst werd duidelijk dat veel ondernemers dagelijks met overlast te maken hebben. Nu kunnen we eindelijk samen optreden”, laat Michielsen aan RTV Drenthe weten.

Privacy-proof en juridisch stevig

Het systeem wordt juridisch waterdicht opgezet en voldoet aan de privacywetgeving. Ondernemers moeten wel een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Persoonsgegevens om te mogen deelnemen. Gegevens en beelden van incidenten worden vervolgens gedeeld via een beveiligde app van het CCV.

Duidelijke regels en zware gevolgen

Bij een eerste overtreding volgt een waarschuwing of individueel winkelverbod. Bij herhaling treedt het collectieve verbod in werking, doorgaans voor een jaar, maar bij ernstige gevallen tot twee jaar. Deelnemende winkels krijgen een herkenbare sticker op de deur. Wie ondanks een verbod toch binnenkomt, maakt zich schuldig aan huisvredebreuk, waarop een celstraf van maximaal een jaar staat.

Emmen wordt daarmee de eerste plek in Drenthe waar een collectief winkelverbod wordt ingevoerd. In Nederland werken al 27 winkelgebieden met zo’n systeem, en nog eens 24 centra willen volgen. Gezien de jaarlijkse schade van 2,4 miljard euro door winkeldiefstal lijkt dat geen overbodige luxe.