Mogelijke bouwers Zonneroute A37 hebben twijfels over haalbaarheid

Impressie van zonnepanelen tussen Hollandscheveld en Noordscheschut. Foto: Serge Vinkenvleugel / RTV Drenthe

De plannen voor de Drentse Zonneroute A37 roepen grote zorgen op bij marktpartijen. Dat blijkt uit een recent overleg, waarin mogelijk betrokken bedrijven reageerden op de plannen.

De Drentse Zonneroute A37 is een langgerekt zonnepark van 42 kilometer langs de A37 tussen Hoogeveen en de Duitse grens bij Zwartemeer. De panelen moeten komen te staan op de midden- en zijbermen, afslagen en knooppunten van de weg.

De verwachte opbrengst is ruim 176 megawatt aan zonne-energie. Kartrekkers zijn de provincie, de gemeenten Emmen, Hoogeveen en Coevorden, Rijkswaterstaat en energiebedrijven.

Het is de bedoeling dat omwonenden ook profiteren van de zonneroute. Hiervoor is De Koepel A37 opgericht, een energiecoöperatie met daarin bewoners uit de drie gemeenten. Bij voldoende interesse vanuit de markt wordt het project eind 2025 of begin 2026 aanbesteed.

Onzekerheden en risico's

De aanbesteding combineert de bouw en exploitatie van het zonnepark met het beheer en onderhoud van de bermen. Bij een eerder dit jaar gehouden overleg blijkt dat marktpartijen nog veel onzekerheden en risico's zien. Een overvol stroomnet, het nog ontbreken van vergunningen en onzekerheid over subsidies maakt huiverig, valt op te maken uit het verslag dat van de bijeenkomst is gemaakt.

Een partij geeft aan dat er voor het plan zoveel bomen langs de A37 moeten worden gekapt, dat dit 'maatschappelijk niet uit te leggen valt.' Met weerstand vanuit omwonenden en negatieve media-aandacht als mogelijk gevolg, is de vrees.

In onder meer Zwinderen en Zwartemeer stuitte de voorgenomen bomenkap al op weerstand en aanpassing van de plannen. Er volgt herplant voor de gekapte bomen, maar de locaties hiervoor zijn nog niet bekend.

'Financiële haalbaarheid laag'

Een ander belangrijk onderdeel van het project is inzetten op lokaal eigendom. De Koepel A37 wil hierin een voortrekkersrol spelen. Streven is dat minimaal een vijfde van het zonnepark in lokale handen komt. Maar als dat meer moet worden, zet dat de exploitatie ook onder druk. Alles bij elkaar wordt de financiële haalbaarheid van het project over de gehele linie als laag ingeschat.

'Wegnemen onzekerheden'

Er wordt dan ook aangedrongen op het wegnemen van onzekerheden, bijvoorbeeld door het bieden van garanties op netaansluiting, subsidies en vergunningen. Een voorstel is om het eerst te proberen met een pilot op bescheiden schaal. Want dat geeft beter zicht op mogelijke problemen die zich zouden kunnen voordoen.

De initiatiefnemers mikken op eind 2025 of begin 2026 wat betreft de aanbesteding. De eerste stap is al gezet: de aanbesteding van 70 kilometer aan geleiderail, die na de zomer van 2025 wordt geplaatst.

Dit is een artikel van