Vandaag is het Goede Vrijdag, de start van het lange paasweekend. ZO!34 ging de straat op in Dalen om te vragen wat de plannen van de Dalenaren zijn voor Pasen.
Van eieren versieren, chocolade eieren verstoppen tot eieren eten; eieren staan centraal. Veel Dalenaren die aan de voxpop deelnamen, brengen Pasen door met familie, gezellige brunches en paasactiviteiten.
Pasen is een christelijk feest, waarbij de wederopstanding van Jezus Christus - drie dagen na zijn kruisiging - gevierd wordt. Het is een van de belangrijkste feesten binnen het christendom en valt altijd op een zondag, paaszondag, meestal eind maart of in april. Paasmaandag is de dag erna, ook een officiële feestdag in veel landen, waaronder Nederland.
Maar waarom eten we eigenlijk altijd eieren met Pasen? Een ei staat al eeuwenlang symbool voor nieuw leven, vruchtbaarheid en de wedergeboorte van de natuur in de lente.
Het kleuren en beschilderen van eieren met Pasen is een eeuwenoude traditie. In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen aten de mensen geen vlees en geen eieren. De eieren die wel gelegd werden in die tijd, werden beschilderd door de mensen. Op Paaszondag mochten mensen weer eieren eten. Het chocolade ei is een luxe variant op deze eieren. Parijse banketbakkers en chocolatiers deden wedstrijden wie het mooiste ei kon maken en hierdoor werden de chocolade eieren steeds buitensporiger versierd. Tegenwoordig is het een gebruik geworden dat we rond de Pasen chocolade eitjes eten.