Duizenden jaren geleden in de Germaanse tijd bestonden ze al, paasvuren. Maar nu staan ze meer dan ooit onder druk, zegt Barry Gepken uit Erica. Daarom maakt hij een pelgrimstocht naar Den Haag, om te pleiten voor een plek op de lijst met immaterieel erfgoed.
Na een zegening door een priester vertrekt Gepken uit Erica, een mammoet op wielen achter zich aan trekkend. Het staat symbool voor stichting De Mammoet, dat het paasvuur in Erica organiseert. Een paasvuur dat dit jaar niet door dreigde te gaan, omdat de bult dit jaar verhuisde naar een andere locatie. Provinciaal zijn daar afspraken over. Bestaande paasvuren mogen blijven bestaan, maar nieuwe paasvuren en locaties zijn niet toegestaan.
"We moeten hiervoor op de bres klimmen", vindt Gepken. "Anders zijn de paasvuren straks niet meer onder ons. De paasbulten hebben duizenden jaren overleefd, maar nu dreigen ze ten onder te gaan aan wet- en regelgeving."
In Erica kwam het in eerste instantie nog goed. Na een gesprek met de gemeente kreeg stichting De Mammoet alsnog groen licht om deze maand een paasvuur te organiseren op Erica. Vanwege de droogte ging er alsnog een streep doorheen.
"Deze traditie moet beschermd worden", vindt Gepken. "Daarom gaan we in Den Haag een petitie aanbieden." Inmiddels is die petitie ondertekend door bijna 1.500 mensen. De komende dagen hoopt Gepken op meer handtekeningen.
"Mijn tocht gaat door het oosten van het land, daar waar de paasbulten zijn. Wij vinden dat gemeenten dit fenomeen moeten omarmen. Espelo is een van die gemeenten die dat doet, net zoals dit in Duitsland ook gebeurt", gaat de initiatiefnemer verder. "In Duitsland staat bij elk paasvuur bijvoorbeeld de brandweer klaar. Je moet er trots op zijn."