Jannes zingt 25 jaar het levenslied en viert dat met een concert in Ahoy

Jannes viert zijn jubileum met een concert in Rotterdam Ahoy Foto: Jeanine Hofsteenge/RTV Drenthe

Zanger Jannes zit deze week precies 25 jaar in het vak. Een mijlpaal voor de populaire volkszanger uit Drenthe, die in een kwart eeuw is uitgegroeid tot een vaste waarde in het Nederlandstalige muziekleven. Met hits als Adio Amore Adio, Een beetje meer en Ga dan veroverde hij de harten van een breed publiek.

Jannes viert zijn zilveren jubileum met een groot concert in Rotterdam Ahoy op vrijdag 10 oktober, maakte hij vandaag bekend. "Als ik terugkijk op de afgelopen 25 jaar, voel ik vooral dankbaarheid. Wat begon met een droom en een liefde voor het levenslied, is uitgegroeid tot een leven vol muziek, onvergetelijke optredens en een band met mijn fans die niet in woorden is uit te drukken. Dankzij hen en de mensen die vanaf het begin in mij geloofden sta ik hier nog steeds."

De Emmenaar is inmiddels misschien wel de meest favoriete gast in menig feesttent. We vroegen bekenden van Jannes en prominenten in het circuit naar het succes van de zanger van het levenslied.

René Karst over Jannes

Een van hen is René Karst, die Jannes regelmatig tegenkomt tijdens optredens. "We zien elkaar vaak, maar meestal kort. Dan moet hij net op, of ik", vertelt Karst. Toch is het beeld dat hij van Jannes heeft heel helder. "Wat ik zo mooi vind aan Jannes is dat hij gewoon een jongen van het platteland is gebleven. Neem nou dat eerder optreden in Ahoy in 2012, waar hij met een trekker naar binnen kwam rijden. Dan laat je echt zien wie je bent, en dat je daar ook trots op bent."

Volgens Karst zit precies dáár de kracht van Jannes. "Willie Oosterhuis heeft hem ooit de 'Koning der Piraten' genoemd, maar voor mij is hij gewoon Jannes van het platteland. Niks geen koning. En dat maakt hem juist zo bijzonder." Ook over de kwaliteit van de muziek en de performance van Jannes is Karst zeer te spreken. "Hij is al 25 jaar ontzettend constant bezig, op zijn eigen niveau. Dat is echt heel knap."

Wat Karst vooral bewondert, is hoe Jannes zichzelf is gebleven. "Ik probeer dat zelf ook: gewoon zijn wie je bent, niet naast je schoenen lopen. We zijn allebei nuchtere Drenten, dat hebben we met elkaar gemeen. En ik hoop dat hij dit nog héél lang blijft doen. Ik wens hem 25 procent van 400 procent geluk", zegt Karst met een knipoog.

'Een gekkenhuis'

Klaas Prent, van de CD Hal in Ruinen, leerde de zanger kennen vóór zijn grote doorbraak. Op de Vlindermarkt in Emmen verkocht hij cd's, onder anderen aan een jonge twintiger die bij zijn kraam kwam staan. "Dat was Jannes. Hij zocht naar één specifiek nummer: My Special Prayer van Percy Sledge. Die verkocht ik aan hem", herinnert Prent zich.

Hij vervolgt: "In de middag kwam hij opeens weer terug, dit keer met zijn vader. Die wilde ook een cd. Toen was Jannes nog helemaal geen zanger, maar ijzerboer. Maar je merkte meteen: die jongen kon met mensen omgaan. Dat had hij gewoon in de vingers."

Sinds de ontmoeting op de markt in Emmen hield Prent contact met Jannes en zijn vader Joop. Van het een kwam het ander. Jannes begon muziek te maken en tekende een contract bij de platenmaatschappij van Prent.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hoe goed ken jij het nummer Eleonora van Jannes?Jannes op zijn tweede album in 2002. Foto: RTV Drenthe

De platenbaas probeerde Jannes' eerste cd aan de man te brengen. "We moesten echt de boer op", vertelt hij. "Mensen zeiden: 'Wie noemt zichzelf nou Jannes?' Dan zei ik: 'Ja, zo heet hij gewoon.' Nu is Jannes een begrip. Maar eigenlijk werd hij dat meteen al. Op de Pulledagen in Hoogeveen was het een gekkenhuis. Iedereen wilde een handtekening van Jannes. Mijn vader heeft het altijd al gezegd: Jannes komt op den duur in het rijtje te staan van Frans Bauer, Marianne Weber en Jan Smit."

Jannes beleefde zijn grote doorbrak bij zijn tweede album, waar liedjes opstonden als Eleonora en Ga maar weg. De plaatjes gingen als warme broodjes over de toonbank in Ruinen. Prent: "Ik liep voor de gein eens de Free Record Shop binnen, of ze ook cd's van Jannes hadden. Nee, zeiden ze, regionale muziek werd daar niet verkocht. Nou, antwoordde ik, ik heb er vandaag 175 verkocht."

Toen Jannes groter werd en ook landelijk bekendheid kreeg, vertrok hij naar platenlabel CNR Records. "Wij waren helemaal geen platenmaatschappij, we verkochten gewoon cd'tjes. Toen kreeg een vertegenwoordiger van CNR daar lucht van. En natuurlijk wilde Jannes ook eens op het TROS Muziekfeest staan."

'Vanaf tweede album schoot niveau omhoog'

De grote successen van de beginjaren beleefde Jannes met producer Martin Sterken. Vader Joop verkocht toen in zijn cd-winkel in Klazienaveen de muziek van Sterken en was van zijn 'sound' onder de indruk. Joop vroeg vervolgens aan Sterken of hij met zijn zoon aan de slag wilde. De Emmenaren maakten uiteindelijk als onervaren musici drie albums samen.

De eerste, Bella Bianca, was nog geen succes. Maar de tweede, Van Casablanca tot Napoli, bleek een parel. "Het niveau schoot omhoog", herinnert Sterken zich. "Jannes gaf heel duidelijk zijn wensen aan. Hij wilde dicht bij zijn gevoel blijven en dat vertalen in zijn liedjes. Het moest opzwepend zijn en Jannes hoopte de mensen mee te nemen in het verhaal. Een voorbeeld: Het nummer Ga maar weg wilden we aanvankelijk brengen als 'leu-ge-naar', dezelfde melodie, maar Jannes wilde korte woordjes."

Toen Sterken, die nu niet meer voor Jannes produceert maar wel nog liedjes schrijft, op een dag door het centrum van Hoogeveen liep, en een jongen in een Volkswagen Golf met een armpje naar buiten de muziek van Jannes luid zat mee te zingen, besefte de producer dat Jannes' populariteit door het dak ging. "De liedjes waren leuk, maar Jannes werd pas echt bekend toen hij zich ook op podia liet zien. Hij heeft charisma, toont respect naar het publiek en laat zien dat hij iedere dag dankbaar is voor alle waardering die hij krijgt.

Dit is een artikel van