Van paasvuur naar composthoop: Emmen ruimt bulten op

Bennie Menke kijkt toe bij het verwijderen van de paasbult in Weiteveen. Foto: RTV Drenthe/Rien Kort

De grijparm van de kraanmachine grist een bosje groen van de top van bult op het terrein van de ijsbaan in Weiteveen. Het hout knerpt en kraakt door de knellende wurggreep waarin het wordt gehouden. Bijna achteloos kiepert de arm het bundeltje over de rand van een container. Bennie Menke ziet het allemaal met lede ogen aan. De voorzitter van de ijsvereniging De Döörlopers had liever gezien dat de bijna acht meter hoge paasbult in de hens was gegaan. Maar door de aanhoudende droogte gaat daar nu een streep door.

Weiteveen is hierin niet uniek. Van de dertien paasvuren in de gemeente Emmen, zijn er negen geschrapt. Het risico op natuurbrand is door de droogte namelijk te groot. Enkel in de plaatsen Nieuw-Weerdinge, Emmer-Compascuum, Emmen en Nieuw-Schoonebeek mag het, voorlopig, wel doorgaan. Andere Drentse gemeenten besloten alle paasvuren te verbieden, schrijft RTV Drenthe.

Compost

Alle opgebouwde bulten buiten de vier eerder genoemde dorpen in de gemeente Emmen ruimen vandaag het veld. Een deel gaat door de versnipperaar, de rest wordt compost. "We hadden op een feestje gerekend, totdat we dinsdag bericht kregen dat het allemaal niet doorging." Menke dacht eerst nog aan de goede kant van de medaille te zitten. "We zitten hier niet dicht bij de natuur. Dus we hoopten ermee weg te komen. Maar helaas."

Wat extra schuurt is dat alle evenementen rondom het paasvuur in Weiteveen ook niet doorgaan. Menke: "We hadden van alles georganiseerd: muziek, iets voor de kinderen. Maar de evenementenvergunning is gekoppeld aan het paasvuur. Dus ook daar ging een streep door. Binnen Weiteveen was dat wel de grootste teleurstelling. Het is toch elk jaar een soort reünie onder inwoners."

De burgemeester van Emmen gaf eerder deze week aan te vrezen voor de toekomst van de paasvuren. De regelgeving wordt steeds complexer. Naast een stikstofberekening is ook ecologisch onderzoek nodig. "Ik ben er niet gerust op dat we dit nog lang kunnen doen", aldus burgemeester Van Oosterhout afgelopen maandag.

Gewoon een feestje

Organisatoren van paasvuren krijgen ondersteuning, maar het wordt er niet makkelijker op, aldus Menke. "Het paasvuur doen we op ons eigen terrein, dus we zitten niet vast aan al die vergunningen. Maar al die stikstofberekeningen. Je moet er een maken voor een berk, dan een conifeer en dan weer een beuk. Neem me niet kwalijk, ik ben maar een wegenbouwer. Het valt niet mee om dat allemaal te berekenen." Wat hem betreft hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. "Gewoon een feestje houden. Klaar."

Door: Rien Kort

Dit is een artikel van