De gemeenteraad van Emmen heeft dinsdagavond in de commissie Samenleving de Erfgoednota 2025 besproken. Met deze nota wil de gemeente het rijke en diverse erfgoed van Emmen niet alleen beschermen, maar vooral ook zichtbaar en beleefbaar maken voor inwoners én toekomstige generaties.
Van historische kerken en boerderijen tot het kenmerkende veenlandschap en tradities als carnaval en zandstrooien – erfgoed is overal in de gemeente aanwezig. De nieuwe nota speelt in op recente beleidswijzigingen op landelijk en provinciaal niveau en sluit beter aan op de inmiddels ingevoerde Omgevingswet. Deze wet benadrukt onder meer het belang van de omgeving van monumenten bij ruimtelijke ontwikkelingen.
“Erfgoed is niet iets van het verleden, maar een kans voor de toekomst,” aldus wethouder Dewy Keen. “Door erfgoed te integreren in andere beleidsdomeinen – zoals biodiversiteit, toerisme of ruimtelijke ontwikkeling – dragen we bij aan een aantrekkelijke en leefbare gemeente. Ik ben trots op hoeveel we in de gemeente Emmen doen aan erfgoed.”
De nota kent drie hoofdthema’s: het beschermen en behouden van erfgoed, het zichtbaar en beleefbaar maken ervan, en het verbinden met andere beleidsterreinen. Concrete initiatieven, zoals de succesvolle subsidieregeling voor gemeentelijke monumenten en het project over erfgoed rond de dood en uitvaartcultuur, laten zien dat deze aanpak werkt.
Een belangrijk nieuw onderdeel is de interactieve erfgoedkaart. Inwoners kunnen hier niet alleen informatie vinden, maar ook zelf erfgoedplekken en -verhalen toevoegen. Dit maakt het erfgoedbeleid van Emmen dynamischer, participatiever en toegankelijker dan ooit.
Voor de uitvoering van de plannen is in 2025 een budget van 122.000 euro beschikbaar. Vanaf 2026 is er een structureel budget van 66.000 euro per jaar. Indien nodig zal de gemeente via de reguliere begrotingscyclus extra middelen aanvragen.
Alle fracties in de gemeenteraad van Emmen reageerden positief op de erfgoednota. Wel benadrukte Wakker Emmen dat ook paasvuren als erfgoed beschouwd zouden moeten worden. De PvdA pleitte voor het opnemen van carbidschieten en stoetbakken op de erfgoedlijst. Daarnaast vinden meerdere partijen dat er meer geld beschikbaar moet komen voor het behoud van het Emmer erfgoed.
Voor Henk Huttinga van de ChristenUnie was de commissievergadering zijn laatste politieke bijdrage. De nestor van de gemeenteraad neemt na 31 jaar afscheid van de lokale politiek. Zijn bijdrage aan het erfgoedbeleid werd door collega’s geprezen.