Vandaag is het precies 80 jaar geleden dat Coevorden werd bevrijd. In de gemeente Coevorden zijn vandaag allerlei activiteiten om deze dag te vieren.
In de middag was de officiële herdenking bij de Bentheimerbrug. Er werden meerdere kransen gelegd. Daarnaast spraken Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe en Burgemeester Renze Bergsma de Coevordenaren toe.
Een van de hoogtepunten van deze feestelijke dag is het defilé met oude en nieuwere militaire voertuigen van de Drenthe Liberty Tour. Van 4 t/m 13 april 2025 zijn tussen de honderd en hondervijftig historische legervoertuigen onderweg door Drenthe. Ze leggen de Liberty Tour af, waarbij tientallen steden en dorpen worden bezocht. In Coevorden waren ongeveer zeventig voertuigen te zien.
We maken een korte reis door de tijd. Want hoe zat het ook alweer? Op 4 en 5 april worden grote delen van Overijssel bevrijdt door de Canadezen. De vierde tankdivisie van de Canadezen The Lake Superior Regiment komt vanuit Duitsland richting de Bentheimerbrug in Coevorden. De andere kant van de brug is dan al bevrijd door deze tankdivisie.
Aan de Coevorder kant van de brug was het minder feestelijk. De inwoners van de stad moesten in de schuilkelders blijven. De Duitsers bliezen de Bentheimerbrug op om de Canadezen tegen te houden. Ook schieten ze een tank van de divisie in brand, waarbij twee soldaten om het leven komen. De daders werden door de Canadezen neergeschoten.
De Canadezen laten zich echter niet tegenhouden. Ze bouwen een baileyburg, een snel opbouwbare brug. In de nacht van 5 op 6 april steekt de divisie van majoor Calquhoun de brug over. De bevrijding van Coevorden is een feit.
Foto: ZO!34 / Vincent Corjanus
In het voormalige bankgebouw aan het Kasteel zijn twee exposities geopend; Helden van Coevorden en Hoe Vrij Ben Jij. Het Stedelijk Museum Coevorden besteedt de komende maanden aandacht aan de Poolse strijdkrachten in Coevorden. De soldaten uit Polen hebben Coevorden niet bevrijd. Wel was de stad het vertrekpunt voor de verdere bevrijding van Drenthe. ''Het verhaal van de Polen is relatief onderbelicht. Door huidige geopolitieke ontwikkelingen leek ons het een mooi moment om hier de aandacht op te vestigen'', legt directeur Evelien Wieling uit.
Vanavond is er nog een speciale feestavond op het Marktplein met onder andree DJ Joep Verhaar en zanger Harm Spang.