De gemeente Emmen stond van dinsdag tot en met vrijdag in het teken van de Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week werden diverse initiatieven en evenementen georganiseerd om circulair ondernemen en duurzaamheid te promoten. ​Vrijdag werd het evenement afgesloten met het thema Gezonde Leefomgeving: Denken & Doen.
Het gebouw van de Greenwise Campus aan de Eerste Bokslootweg fungeerde als centraal punt voor de festiviteiten. Gedurende de week vonden hier meerdere bijeenkomsten en workshops plaats die gericht waren op het stimuleren van circulaire initiatieven binnen de regio. Dat betekent dat producten en grondstoffen opnieuw gebruikt worden en er bijna geen afval meer is.
Elke dag had een ander thema. Dinsdag stond in het teken van het nieuwe innovatiecentrum Greenwise Campus, dat is gevestigd in de oude bushangar van Emmen. “We gaan deze remise verbouwen tot een innovatiecentrum, waar je straks onderzoekers, studenten en het bedrijfsleven samen ziet innoveren”, legt Annette Verhoef, directeur-bestuurder van de Greenwise Campus, uit. “Het wordt een sprankelend, state-of-the-art innovatiecentrum.”
Eind 2026 moet de verbouwing klaar zijn en alle lichten staan inmiddels op groen. “De drie founders – DC-Terra, NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen – maar ook de provincie Drenthe en de gemeente Emmen hebben zich gecommitteerd en het initiatief genomen. Alle lichten staan op groen,” besluit Verhoef.
Vrijdag stond in het teken van een gezonde leefomgeving: Denken & Doen. Verhoef introduceerde als dagvoorzitter wethouders Albert Jan Jakobs, verantwoordelijk voor Openbare Ruimte, Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen, en Raymond Wander, met Werk, Inkomen, Beroepsonderwijs en Gezondheid in zijn portefeuille. Verder gaf Nelleke Vedelaar, directeur Publieke Gezondheid bij GGD Drenthe, een lezing over de urgentie van een gezonde leefomgeving. Vincent Luyendijk, expert op het gebied van toekomstbestendige steden, liet de zaal zien hoe je een stad aantrekkelijker en gezonder kunt maken om in te leven en te wonen.
Jakobs had het verhaal van Luyendijk met grote belangstelling aangehoord. “Het verhaal raakte mijn beleidsterrein: hoe vul je de buitenruimte in en hoe kun je dat spelenderwijs inpassen? Daar kregen we mooie voorbeelden van te zien,” laat Jakobs na afloop weten. “We hebben in Emmen ook een goed voorbeeld van hoe het kan. Ik denk hierbij aan het Raadhuisplein met de skatebaan, wat een heel groot succes is. Het Rensenpark is dit jaar een speerpunt. Ik noem het de parel van Emmen. Dat moeten we als eerste aanpakken. Daar komen mensen samen, en dat is heel erg belangrijk. En natuurlijk moeten we de dorpen niet vergeten.”