Aan de rand van Erica ligt de plantenkwekerij van Van Geel Group, een duurzame kwekerij. Hier telen ze op een zo duurzaam mogelijke manier meer dan honderd verschillende orchideeënsoorten. Zoals in elke kwekerij, kampen zij met verschillende insectenplagen. Met de komst van gekko’s hopen zij dit probleem op een natuurlijke wijze te kunnen verhelpen.
In Call It A Day vertelt Bram Berkhout, hoofd Teelt bij de plantenkwekerij, waarom zij juist voor gekko’s hebben gekozen. Ook legt hij uit waarom sommige insecten niet welkom zijn in de kassen en hoe gekko’s hierbij van pas komen.
Een duurzame teelt betekent een gezonde teelt voor zowel mens als milieu. Hierin zijn ‘People, Planet en Profit’ bepalend. Bij het bedrijf in Erica kampen ze met verschillende insectenplagen en nu hebben ze gekko’s als oplossing voor dit probleem. Gekko’s zijn een groep reptielen die behoren tot de hagedissen. Berkhout is blij met de natuurlijke oplossing: “We hebben verschillende insecten waar we niet zo heel veel aan kunnen doen. En gekko's eten alle insecten op, dus ook alle plaaginsecten.”
Wie in de kas tientallen gekko’s verwacht te zien, zal goed moeten zoeken. De kleine hagedisjes kruipen graag in donkere, warme en vochtige plekjes. Berkhout legt uit: “Als je overdag in de kas kijkt, zullen ze waarschijnlijk achter een lampenkap of een stroomkabel zitten.”
Bij de kwekerij kampen ze met verschillende insectenplagen, zoals oorwormen, roofmijten en wormen, "deze eten de goeie beestje op." De gekko eet in principe dus al deze insecten op. Het is nodig dat deze insecten verdwijnen, legt Berkhout uit, “omdat de wormen anders aan de wortelpuntjes van de orchideeën eten en die groeien dan niet meer zo hard.” Het bedrijf meet door middel van vliegjes op vanglampen, of de komst van de gekko’s effect heeft. Hoe minder vliegjes op de lampen, hoe meer effect de gekko’s hebben. Het bedrijf heeft meer dan 200 gekko’s uitgezet om te helpen met het aantal ongewenste insecten terug te dringen.