EMMEN – In het veiligheidsplan van de gemeente Emmen voor komend jaar krijgen kinderen en jongeren extra aandacht.
Volgens de gemeente zijn inwoners steeds positiever over de veiligheid. "We zien dat de inwoners een dikke 7 geven als het gaat om hoe veilig zij zich voelen", zegt burgemeester Eric van Oosterhout.
Dit betekent echter niet dat de gemeente stil gaat zitten. In het nieuwe veiligheidsplan voor het aankomend jaar zijn vijf prioriteiten opgesteld:
- Terugdringen van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren
- Minder overlast en minder woninginbraken en geweld
- Aanpak georganiseerde en ondermijnende criminaliteit
- Terugdringen van huiselijk geweld en kindermishandeling
- Veilige grootschalige evenementen en afwikkeling incidenten
"We zetten sommige dingen extra in de etalage", verklaart de burgemeester. "Zo waren we al wel bezig met alcohol en drugs onder jongeren, maar dan hapsnap. Nu gaan we een actieplan opzetten. Denk daarbij aan meer voorlichting en controle."
Van Oosterhout heeft aangegeven zich zorgen te maken over de ondermijnende criminaliteit, de vermenging van de onder- en bovenwereld. "Dat gaat een stukje verder dan bijvoorbeeld motorclub No Surrender. Maar kijk naar de criminaliteit in de zorg en de PGB-fraude. We willen kijken of we als gemeente aan de voorkant kunnen kijken met wie we zorgcontracten afsluiten."
Ook blijven de extra voorbereidingen op de thuiswedstrijden van FC Emmen volgend jaar van pas. 'Roerige supportersgroepen vragen aandacht en leggen extra beslag op de politie, voetbalclub en gemeente', valt te lezen in het plan. Daarom is er volgend jaar ook een grootschalige oefening bij het stadion.
Ook komt er een evenementencoach in de gemeente om het proces voor een vergunning te verbeteren. De gemeente wil groeien naar een coachende en begeleidende rol bij het verlenen van vergunningen.
De gemeente Emmen behoort tot de veiligste grote gemeenten van Nederland. De criminaliteitscijfers dalen op alle terreinen. Wel is het aantal woninginbraken in 2018 licht gestegen.
Van Oosterhout benadrukt dat inwoners zelf ook veel kunnen doen om de gemeente veilig te houden. "Vraag de gemiddelde wijkagent hoe makkelijk het is om ergens in te breken. Heel makkelijk", zegt de burgemeester. "Mensen kunnen ook zelf checken hoe veilig hun eigen huis is bijvoorbeeld."
Bron: RTV Drenthe