Waterstof in Drenthe: nieuwe leiding tussen Elim en Emmen, fabriek Emmen wordt testcentrum

Studenten en docenten leren over waterstoftoepassingen Foto: Laurens van Putten

Het bedrijf Hynetwork wil een waterstofnetwerk tussen Elim en Emmen aanleggen. Met name de industrie in Emmen, waar de waterstofplannen moeizaam van de grond komen, kan er dan gebruik van maken. Maar voordat het zover is moeten er nog flink wat nieuwe leidingen de grond in.

Van Elim naar Vlieghuis alleen al 23 kilometer. De route loopt dan verder via Schoonebeek en Nieuw-Amsterdam naar Emmen. Op dat traject komen nieuwe leidingen en worden bestaande gasleidingen omgezet zodat er waterstof doorheen kan.

Nog niet definitief

Dat blijkt uit documenten van Hynetwork die nu openbaar zijn. Het gaat nog om een concept, dus de plannen liggen nog niet vast. Volgens het bedrijf is het de meest logische route om waterstof naar Emmen te vervoeren.

Dat komt omdat de lijn aangesloten zou kunnen worden op het landelijk waterstofnet waaraan gewerkt wordt. Een deel van die lijn loopt via Nieuwediep in Drenthe, naar Overijssel in Ommen. Bij Elim kan een aftakking komen naar Emmen, stelt Hynetwork.

Op een later moment komt er mogelijk bij Coevorden nog een verbinding met Duitsland. Tot en met 17 april kunnen mensen reageren op het plan. Eind 2026 moet blijken of alles doorgaat.

Tekst gaat verder onder de foto:

Waterstofnetwerk DrentheBij Elim komt er een vertakking van het waterstofnet naar Emmen. Foto: Hynetwork

Waterstofnetwerken worden vooral aangelegd voor de industrie. Die stoot namelijk een groot gedeelte van de broeikasgassen in Nederland uit, zegt de overheid. Waterstof stoot die gassen niet uit en wordt gezien als goed alternatief voor een duurzame toekomst.

Bedrijven in Emmen zeggen dat ze graag gebruik willen maken van de energiedrager. In Noord-Groningen, het uiterste punt van het landelijk waterstofnet, verrijzen over een aantal jaren waterstoffabrieken bij Delfzijl en de Eemshaven. De Emmense industrie, waaronder het industriecluster Getec Park, wil daar gebruik van maken.

Zelf produceren

Ook zijn er ideeën om zelf waterstof te produceren, bijvoorbeeld op het GZI Next-terrein in Emmen. Maar dat lijkt er voor initiatiefnemer Shell voorlopig nog niet in te zitten. Aanvankelijk legde de provincie Drenthe 1,6 miljoen euro op tafel voor de realisatie van een waterstoffabriek. Die subsidie werd ingetrokken, omdat het allemaal niet echt opschoot.

Shell heeft in de tussentijd het plan omgebouwd naar een testcentrum. De oliereus is daarvoor op zoek naar partners die ook de portemonnee willen trekken. Het idee is om onderzoek te doen naar nieuwe technologie die helpt bij de toekomstige productie van waterstof. Want voor nu is het domweg te duur.

Groene waterstof staat nog in de kinderschoenen en in Nederland en Europa loopt de productie achter op de ambities. "De kosten voor het produceren van waterstof zijn hoog en er is nog onvoldoende vraag naar", aldus Shell-woordvoerder Wendel Broere. Vanwege die onzekerheid weifelen potentiële afnemers uit de industrie om over te stappen.

Experimenteren

De locatie wordt verder beschikbaar gesteld voor afnemers die hun eigen zogeheten elektrolysers willen testen, aldus Broere. Dat zijn systemen die met elektriciteit water splitsen in zuurstof en waterstof.

"Op dit moment wordt gesproken met potentiële gebruikers." Aan de hand van experimenteren moet de sleutel worden gevonden om op grote schaal en tegen een schappelijke prijs waterstof te produceren.

TNO en GroenvermogenNL zijn inmiddels aangehaakt als partners, want Shell zegt de klus niet alleen te kunnen klaren. Naast die twee wordt de komende maanden gezocht naar andere partijen.

Zomer

De komende periode werkt Shell samen met andere partijen het project verder uit. "Een definitieve investeringsbeslissing wordt niet voor de zomer verwacht", aldus Broere. "De uiteindelijke kosten voor dit project zijn ook nog niet bekend." Het valt daarom ook nog niet te zeggen wanneer de bouw start.

Door: Rien Kort en Wouter Westerveld

Dit is een artikel van