Gemeenteraad Emmen kritisch over fors hogere kosten verbouwing Drommedaar

De Drommedaar in Emmen. Foto: ZO!34 / René Posthuma

De kosten voor de verbouwing van de Drommedaar in Emmen, de karakteristieke stadsvilla in de entreezone van het Rensenpark, vallen fors hoger uit dan gepland. De gemeente Emmen wil daarom een aanvullend krediet van 710.000 euro beschikbaar stellen. Dit bedrag komt boven op het eerder toegekende krediet van 500.000 euro, wat neerkomt op een verhoging van meer dan 100%. Dit leidde tot vragen bij diverse fracties in de gemeenteraad van Emmen.

De gemeente wil de Drommedaar weer geschikt maken voor een horecafunctie om zo meer levendigheid in het gebied te brengen. De kapitaallasten worden volledig gedekt uit de huurinkomsten. Uit de aanbesteding blijkt echter dat de kosten hoger uitvallen dan verwacht. Dit komt onder meer door stijgende bouwkosten en specifieke eisen voor horeca-inrichting, zoals extra installaties en speciale dakbedekking.

Discussie in de raad

Tijdens de commissievergadering Bestuur, Middelen en Economie uitten raadsleden kritiek op de aanzienlijke kostenstijging. Daarnaast werd de vraag gesteld of de hogere kapitaallasten daadwerkelijk gedekt kunnen worden uit de huuropbrengsten.

Toch erkenden vrijwel alle fracties het belang van de Drommedaar als een beeldbepalend pand bij de entree van het Rensenpark.

Toekomstige exploitant

Diverse fracties hadden daarnaast vragen over de toekomstige exploitant. Ze wilden weten of er al een geïnteresseerde huurder was en of het niet verstandiger zou zijn om eerst een exploitant te vinden en vervolgens samen te kijken naar de benodigde verbouwing.

Verbouwing doorzetten

Wethouder Albert-Jan Jakobs gaf aan dat de gemeente de verbouwing desondanks wil doorzetten, ondanks de gestegen kosten. “We willen de regie houden over een beeldbepalende plek”, aldus Jakobs. Naast de stijgende bouwkosten brengt de geplande uitbreiding van de vloeroppervlakte met 130 m² extra kosten met zich mee.

Volgens Jakobs moet de uitbreiding van de horecaruimte tot 310 m² zorgen voor een geschatte huuropbrengst van tussen de 50.000 en 60.000 euro per jaar, uitgaande van een gemiddelde huurprijs van 180 euro per m² in Emmen.

Hij noemde een terugverdientermijn van 40 jaar realistisch, omdat er een aflossingsregeling in het krediet is ingebouwd, vergelijkbaar met een hypotheek. Toch plaatste Michel Supheert (ChristenUnie) hier vraagtekens bij. Hij vond een terugverdientermijn van 40 jaar wel erg lang en wees erop dat Jakobs zelf verantwoordelijk is voor de aflossing van zijn hypotheek, terwijl de gemeente afhankelijk is van een horecaondernemer.

Tussen de 1,6 en 1,9 miljoen

Jakobs liet weten zich daarover geen zorgen te maken. Als er geen exploitant kan worden gevonden en het pand verkocht moet worden. “Gezien de huidige markt denk ik dat het pand een waarde vertegenwoordigt van tussen de 1,6 en 1,9 miljoen euro”, aldus Jakobs.

In de gemeenteraadvergadering van 27 maart wordt er verder gediscussieerd over de Drommedaar en zal er over het raadsvoorstel gestemd worden.