Vijftigste informatiebord Lost Wings geplaatst: 'We willen de verhalen zichtbaar maken'

Foto: Jacques Louwes

Met de onthulling van het vijftigste Lost Wings informatiebord in gemeente Coevorden, zet Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe een nieuwe stap in het levend houden van de verhalen achter de vliegtuigcrashes uit de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels staan er tientallen panelen verspreid door Zuidoost-Drenthe, waar geïnteresseerden niet alleen meer leren over de luchtgevechten, maar ook de persoonlijke verhalen van de betrokkenen ontdekken.

Rob Wethly, voorzitter van Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe, sprak in De Avond Van over het 50e Lost Wings informatiebord dat recent in gemeente Coevorden werd geplaatst.


Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe

Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe bestaat uit een aantal amateuronderzoekers met een uitgebreide kennis van de Tweede Wereldoorlog.

Het doel van de Stichting is om de vliegtuigcrashes tijdens de Tweede Wereldoorlog te bestuderen en de resultaten daarvan te documenteren en presenteren. Wethly legt uit: “Eigenlijk proberen wij te onderzoeken wat er is gebeurd, de verhalen op te tekenen. Soms zijn de verhalen bekend van opa die iets heeft gezien of een proces-verbaal van de politie indertijd.” Door middel van feiten- en archiefonderzoek en veldonderzoek op locatie probeert de stichting de crashplek opnieuw te lokaliseren en te vertellen wat er op de dag van de crash is gebeurd.

50 informatieborden

Het verhaal achter de crashplek willen de hobbyisten zichtbaar maken, dit doen ze met hun project Los Links. Hierbij plaatsen ze informatieborden in onder meer Zuidoost-Drenthe. “Dat is een project dat zich bezighoudt met het plaatsen van kleine informatieborden, waar we dan in drie talen; Nederlands, Engels en Duits, vertellen wat er is gebeurd in beknopte zin. Elk bord heeft een QR-code en die verwijst naar onze website.” Geïnteresseerden kunnen op de website alle informatie lezen over de plek, betrokken personen en de gebeurtenissen.

Het eerste bord plaatste de Stichting in 2015 en begin maart werden drie Lost Wings informatiepanelen toegevoegd in de Gemeente Coevorden. De drie panelen vertellen het verhaal van drie Duitse Fw 190 jagers die op 6 maart 1944 neerstortten. Het 50e bord werd geplaatst in Erm. “Dat bord vertelt het verhaal van Hugo Vrij, een Duitse jachtvlieger die op 6 maart 1944 uiteindelijk door het vuur van een Amerikaanse bommenwerper in Erm is neergestort.”

In de toekomst hoopt Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe nog veel meer informatieborden te plaatsen. “We willen hier in de regio deze zomer nog een aantal borden plaatsen en zelfs in april nog een aantal.”