Jan levert je historische streken: De Weiert 1968-1973, de eerste fase gerealiseerd

Winkelcentrum De Weiert bij nacht. Foto: Wikimedia Commons / Donald Trung

De Weiert 1968-1973: De eerste fase gerealiseerd

In de late jaren zestig begon Emmen aan een grootschalige transformatie van haar centrum. Onder leiding van de samenwerkende architectenbureaus Ruf & Swager en Bekink werd het ambitieuze plan voor winkelcentrum De Weiert uitgewerkt. Dit moderne complex moest niet alleen een bruisend commercieel hart worden, maar ook bijdragen aan de visie van Emmen als een 'open, groene stad'.

De geboorte van De Weiert

In 1968 werd de eerste steen gelegd en al snel werd begonnen met de bouw van de supermarkt Albert Heijn, een van de eerste winkels in het centrum. De officiële opening van De Weiert stond gepland voor november van dat jaar, en het complex zou uitgroeien tot een van de grootste winkelcentra van Nederland.

Een opvallend aspect van het ontwerp was de nauwe verbinding met het omliggende landschap, vooral aan de westzijde. De Hondsrugweg zorgde voor een directe verbinding met woonwijken als Emmermeer en de geplande wijk Bargeres. Gebieden als De Rietlanden, Park Sandur en Delftlanden waren in die tijd nog niet ontwikkeld.

Innovatief ontwerp en infrastructuur

De Weiert werd ontworpen met het oog op zowel functionaliteit als esthetiek. De parkeerterreinen werden niet simpelweg achter de winkels geplaatst; in plaats daarvan liepen winkelstraten en pleinen als 'voetgangerspieren' tot in de parkeerruimte door. Het binnenste van het winkelcentrum werd een dynamisch geheel van grote en kleine pleinen, omringd door smalle, sfeervolle winkelstraatjes.

De warenhuizen Vroom & Dreesmann, C&A en Albert Heijn werden strategisch verdeeld over het centrum. Het pand van Vroom & Dreesmann, waarvan de bouw in april 1970 begon en in 1972 werd voltooid, fungeerde als een visuele en functionele verbinding tussen de verschillende secties van het centrum.

Een breed scala aan winkels en voorzieningen

De Weiert bood onderdak aan een breed scala aan winkels en diensten. Zo vonden onder andere de volgende zaken hun plek in het nieuwe winkelcentrum: Schippers Meubelen, Phildar, Foto Jong, Koop de Vries, Modehuis Schomaker, Boekhandel van Wieren, Scholten Textielsupermarkt, Slagerij de Vries, Marielle Mode, Chinees Indisch Restaurant Tat Wah, café De Taveerne, Drogisterij van Os, Majkowski Juwelier, Expert, Foto Kral, Banketbakkerij Ernst Kuik, De Duitse supermarktketen Albrecht (later Aldi), Warenhuis Ten Holder, BBI Reisbureau.

Daarnaast kende De Weiert ook een bruisend uitgaansleven. Het City Theater trok vele bezoekers, en bar-dancing Bon Vivant werd een populaire ontmoetingsplek, vooral op woensdagavonden wanneer livebands als Shocking Blue, The Cats en Golden Earring optraden.

Een bijzondere toevoeging was Funny Castle, een unieke combinatie van zes horecagelegenheden onder één dak. Dit concept zou later uitgroeien tot de bekende discotheek Big Fun.

De Weiert als dynamisch middelpunt van Emmen

De eerste fase van De Weiert, voltooid in 1973, was een doorslaand succes. Het winkelcentrum groeide uit tot het kloppende hart van Emmen, een plek waar winkelen, recreatie en ontspanning samenkwamen. Met haar vooruitstrevende ontwerp en gevarieerde aanbod legde De Weiert de basis voor de verdere ontwikkeling van Emmen als moderne en aantrekkelijke stad.

Lees hier meer: Jan levert je historische streken


Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, glimlach, VoorhoofdAutomatisch gegenereerde beschrijving

Mystieke Verhalen van Zuidoost-Drenthe

Een Reis Door de Tijd. De geschiedenis van Zuidoost-Drenthe reikt ver terug in de tijd. Jan Veenstra uit Coevorden neemt je mee naar de oorsprong van deze regio, waar sporen van prehistorische nederzettingen en oude rituelen nog steeds voelbaar zijn. Van hunebedden tot grafheuvels, elke plek vertelt een verhaal dat weerspiegelt in de ziel van dit land. Elke woensdag lees je op zo34.nl een stukje uit de geschiedenis maar op zijn website vind je nog veel meer!