Ramadan van start gegaan: 'Meer met liefdadigheid bezig'

Foto: Ozan Tekin

Ramadan is voor moslims een tijd van vasten, gebed en reflectie. Gedurende de negende maand van de islamitische kalender onthouden zij zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken en andere lichamelijke verlangens. Het is volgens moslims een tijd om jezelf te beheersen, dichter bij God te komen en na te denken over het leven. "Moslims gebruiken deze maand ook om meer met liefdadigheid bezig te zijn."

Ozan Tekin, secretaris van Moskee Emmen, legt in Call It A Day uit waar moslims in de maand van vasten mee bezig zijn, waarom zij dit doen en gaat in op het feit dat de Ramadan ook een periode is van extra focus op liefdadigheid, waarbij moslims actief bijdragen aan het welzijn van de minderbedeelden.

Ramadan

Ramadan is een vastenmaand: elke dag tussen zonsopgang en zonsondergang mag je niet eten en/of drinken. “Ramadan is de maand waarin wij moslims vasten,” legt Tekin bondig uit. Het is elke negende maand van de islamitische kalender en wordt door moslims over de hele wereld gevierd. Het is een tijd van vasten, gebed, reflectie en gemeenschapszin. Wanneer je ziek, klein, zwanger of op reis bent, dan hoef je niet mee te doen. Toch proberen veel kinderen vanaf een jaar of tien al wel een paar dagen of een dagdeel mee te doen. De uitzondering geldt niet voor het beoefenen van een topsport, “omdat dit een vrije keuze is”, legt Tekin uit.

“Er zijn wel uitzonderingen als je bijvoorbeeld een ziekte hebt, waardoor je medicijnen moet nemen of bepaald eten binnenkrijgt.” Het doel van het vasten is jezelf leren te beheersen en “het bereiken van een verstandelijke en fysieke volwassenheidsstadium, dat je ook actief bewust bent wat je doet.”

Inhalen

Wanneer je tijdens het vasten per ongeluk water binnenkrijgt, wordt het vasten niet direct ongeldig verklaard. "Je moet het dan na de Ramadan inhalen." Maar bij het bewust verbreken, gelden andere regels, omdat het vasten dan wel als ongeldig wordt gezien. Tekin legt uit: "Als je het vasten bewust breekt, dan moet je hem inhalen. Je moet dan twee maanden lang onafgebroken vasten.”

Moslims vasten een maand lang tussen Fajr (dageraad) en Maghrib (zonsondergang). Aan het einde van de maand wordt het feest van Eid al-Fitr gevierd, een feest van dankbaarheid en vreugde, waarbij moslims samenkomen met familie en vrienden en een maaltijd delen.

Doel Ramadan

Het doel van de Ramadan is om de spirituele verdieping en zelfbeheersing te bevorderen door lusten en verlangens de baas te zijn. Gedurende de vastenmaand onthouden moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken, roken en andere lichamelijke behoeften. Naast het fysieke aspect van het vasten, richt de Ramadan zich ook op het zuiveren van het hart en de ziel, het versterken van de relatie met God en het bevorderen van onbaatzuchtigheid door middel van goede daden en liefdadigheid.

Dit wordt volgens moslims gedaan om dichter bij God (Allah) te komen, dankbaarheid en geduld te ontwikkelen, en bewust te worden van de behoeften van anderen, vooral van degenen die in armoede leven. Tekin licht toe: “Ook is de Ramadan een periode waarin moslims voornamelijk met meer liefdadigheid bezig zijn, zoals armen ondersteunen door te doneren bijvoorbeeld.”