Bob (100) is fanatieke bridger: 'Ik wil winnen'

Bob Oosterhuis tijdens een potje bridge. Foto: ZO!34 / Vincent Corjanus

Een paar weken geleden tikte hij de 100 jaar aan. Bob Oosterhuis uit Emmen is niet iemand die achter de geraniums gaat zitten. De Emmenaar is een bloedfanatieke bridger. Volgens kenners kan hij op hoog niveau een kaartje leggen.

Oosterhuis won de afgelopen weken meerdere competitiewedstrijden van de Emmer Bridge Vereniging (EBV) in het Brinkenhoes in Emmen. Vorige week won hij samen met zijn compaan Ruud Kruijs met 62,61%. Volgens de vereniging is dat een ‘prachtig resultaat’. ''Ik ga niet voor mijn plezier. Ik wil winnen. Mijn bridgepartner denkt daar net zo over. Bridgers zijn prettige mensen'', legt Oosterhuis uit. Hij is al zes keer kampioen van Drenthe geweest.

Het hoofd scherp houden

Jan Derks van Bridgeschool Drenthe is trots op Oosterhuis: ''Hij is bloedfanatiek. Bob kan moeilijk omgaan met slechte scores. Wij lachen ons dan slap.'' Derks vindt het knap dat Oosterhuis op zo'n hoge leeftijd nog zo goed kan bridgen. Om het hoofd scherp te houden doet de 100-jarige regelmatig sudoku's en cryptogrammen en andere puzzels: ''Ik heb nog steeds geen problemen, cijfermatig ben ik nog heel sterk.''

Samenwerking

Zijn partner Ruud Kruijs is blij met de samenwerking met de Bridge-legende: ''De man kan geweldig bridgen. Hij is heel fanatiek, net als ik. We passen goed bij elkaar.'' Voordat ze een team vormden stuurde Oosterhuis een document van zestig bladzijdes naar zijn partner in spé: ''Zo kan ik zijn systeem leren'', zegt Kruijs lachend.

Geschiedenis

De liefde van Oosterhuis voor het spel begon zo'n 75 jaar geleden. Hij leerde bridgen op de Bittermeren in Egypte, onderweg naar Nederlands-Indië in 1947. ''Daar is het begonnen. Op Borneo is dat doorgezet'', aldus Oosterhuis. De rest is geschiedenis.

Twee fasen

Het spelen van een potje bridge doe je met in totaal 4 spelers. Daarnaast heb je 52 speelkaarten nodig, een scorebriefje en een potlood. De spelers die tegenover elkaar zitten vormen een paar. Een potje bridge bestaat uit twee fasen: het bieden en het af- en tegenspel

Jonge aanwas

Om ook jonge mensen enthousiast te maken voor het bridgen gaat Derks regelmatig op bezoek bij middelbare scholen in Emmen. ''We brengen jongeren in aanraking met bridge. We hopen dat ze daar natuurlijk verder mee gaan. Iedereen kan leren bridgen, het is heel goed voor je leervermogen'', legt Derks uit.

Bob Oosterhuis gaat het liefst nog 75 jaar door met bridgen: ''Grapje, ik weet het niet. Ik ga gewoon door.''