Jan Veenstra schrijft oorlogsboek voor jonge generatie

Foto: Eigen werk

Het is dit jaar 80 jaar geleden dat Zuidoost-Drenthe werd bevrijd. Schrijver Jan Veenstra klom in de pen om de regionale geschiedenis tot leven te wekken voor jonge generaties. Het is de bedoeling dat het boek begin april op basisscholen in Coevorden wordt uitgedeeld.

En dat is volgens Veenstra belangrijk om te gaan doen: ''De maatschappij is steeds meer aan het verharden. Je kunt een parallel trekken tussen wat er toen gebeurde en wat er nu gaande is.''

Generaties

Veenstra zelf is een kind van een generatie die de oorlog heeft meegemaakt. Bij hem thuis werd er ook gepraat over de oorlog. Zo heeft hij een oudoom die in Duitsland te werk werd gesteld. ''Mijn oma zei destijds: 'Hij is als jonge vent weggegaan en hij kwam als oude kerel weer terug.’ Dat zijn verhalen die raken'', aldus Veenstra.

Begrijpelijke taal

Om zijn boek toegankelijk te maken voor kinderen uit groep 7 en 8, koos hij een andere aanpak: ''Het is speciaal voor deze doelgroep geschreven, in een begrijpelijke taal.'' De schrijver heeft het boek getest bij een oud-directeur van een basisschool, die laaiend enthousiast bleek te zijn. De gemeente Coevorden bood subsidie voor het weggeven van de boeken aan de scholen.

Onderzoek

Het boek Oorlogsverhalen uit Zuidoost-Drenthe behandelt zes thema’s: De inval, De bezetting, Het verzet, Bombardementen, De bevrijding en De afrekening. De ervaringen van inwoners van Zuidoost-Drenthe vormen het uitgangspunt van het boek. De schrijver deed onderzoek bij historische verenigingen, gemeentes, maar ook bij archieven.