Emmenaar rent 54 kilometer om aandacht te vragen voor depressie

Jan Dijkgraaf tijdens de Blue Monday Run. Foto: ZO!34 / Vincent Corjanus

Vrolijk weer is het niet. Een grijze, grauwe maandag in januari. Misschien wel het perfecte decor voor Blue Monday, ook wel de 'meest deprimerende dag van het jaar' genoemd. Om tegengas te geven wordt vandaag de Blue Monday Run georganiseerd. Volgens de organisatie ''het meest positieve hardloop- en wandelevenement van het jaar.'' In Emmen trok de 70-jarige Jan Dijkgraaf de hardloopschoenen aan om aandacht te vragen voor de ernst van een depressie: ''We moeten elkaar helpen.''

Alleen rennen

Het is dit jaar de achtste keer dat de Blue Monday Run wordt georganiseerd. Op verschillende plekken in het land wordt er vandaag gelopen. Zo ook in Emmen. Jan Dijkgraaf doet in zijn eentje een Blue Monday Run. Vorige week begon hij aan zijn Blue Monday Run. Met al 45 kilometer achter de kiezen, was het vandaag tijd voor de laatste 9 kilometer. 54 kilometer in totaal, tevens de leeftijd van Dijkgraaf. ''Ik loop bijna altijd in mijn uppie. Ik doe het op mijn eigen manier'', aldus de kwieke Emmenaar.

Record

De Blue Monday Run wordt georganiseerd door Stichting MIND. Ze coördineren vandaag hardloop- en wandelevents door het hele land. De deelnemers organiseren zelf een lokale run, waarmee ze geld ophalen voor een psychisch gezonder Nederland. Meer dan 2000 mensen doen er dit jaar mee. ''Een record'', zegt Saskia Oskam van MIND. Ze ziet Blue Monday als een belangrijke gelegenheid om aandacht te vragen voor depressie en de gevolgen ervan. ''Het is echt prachtig dat er zoveel mensen meedoen. We hebben een grote community, ze houden contact met elkaar via sociale media'', aldus Oskam.

Op handen lopen

Het maakt volgens de organisatie niet uit hoe lang of hoe ver je loopt: ''Je mag het helemaal zelf weten. Zo is er bijvoorbeeld iemand in Amsterdam die op zijn handen gaat lopen en dat is ook oké'', zegt Oskam. Dijkgraaf probeert met zijn Blue Monday Run ook geld op te halen voor Stichting MIND: ''Verschillende mensen hebben al geld gedoneerd. Daar ben ik ontzettend blij mee.''

Ontstaan Blue Monday

Dat Blue Monday 'de meest deprimerende dag' van het jaar is, is niet wetenschappelijk bewezen. Blue Monday is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Volgens hem zou de laatste maandag in de laatste week van januari een dag zijn waarop mensen zich neerslachtig voelen. In principe was het niet meer dan een marketingstunt. Een reisbureau gaf namelijk Arnall de opdracht om meer zonvakanties te kunnen verkopen tijdens de wintermaanden.

Lastig gesprek

Dat het soms lastig is om over mentale gezondheid te praten blijkt ook uit onderzoek van Sociaal Planbureau Groningen en Trendbureau Drenthe. 42% Van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar praat nooit over mentale gezondheid. Ruim 2100 jongeren uit Groningen en Drenthe vulden vorig najaar een vragenlijst in over de mentale gezondheid. Jongeren die er wel over praten doen dit het vaakst met ouders of vrienden.