Column Jan Veenstra: Emmen serveert 'een horecarecept met een bittere nasmaak'

Jan Veenstra schrijft wekelijks een column. Foto: Pixabay

Ah, de gemeente Emmen! Het bastion van vooruitstrevende plannen en briljante beleidsnotities. Deze keer staat de horecasector in de binnenstad op het menu. Met een concept-horecanota die zelfs Gordon Ramsay doet steigeren, lijken de plannen eerder geschikt voor een aflevering van "Kitchen Nightmares" dan voor een bloeiende binnenstad.

Allereerst: de grillrooms en shoarmazaken. Die zouden eerder moeten sluiten, want, laten we eerlijk zijn, een broodje shoarma om drie uur 's nachts kan natuurlijk niet op tegen de verfijnde ambiance van een hippe wijnbar die tegen middernacht haar deuren sluit. Maar wees gerust, de gemeente stelt voor om één of twee nieuwe horecaondernemingen toe te staan. Want niets zegt “we geven om onze ondernemers” meer dan het toevoegen van concurrentie terwijl de bestaande zaken al met moeite het hoofd boven water houden.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Emmen maakt zich zorgen. Terecht, want wie kan het de horeca kwalijk nemen dat ze hun wenkbrauwen fronsen bij plannen die klinken als een slecht gemengd cocktailrecept? Hoge huur, torenhoge energiekosten, stijgende inkoopprijzen én coronasteun terugbetalen. En nu mogen ze ook nog vechten om een kleiner stukje van de taart. Want wat is een beetje extra concurrentie tussen ondernemers in financieel zwaar weer?

En dan de kers op de taart: de mogelijke verhuizing van cultuurorganisatie Facet naar het Paviljoenpand aan het Mondriaanplein. Gesubsidieerde culturele organisaties die met horecaplannen komen? Natuurlijk! Het klinkt volstrekt logisch om ondernemers te laten concurreren met gesubsidieerde cappuccino’s en voordelig geprijsde borrelplankjes. Gelijk speelveld? Ach, waarom zou je eerlijkheid nastreven als je chaos kunt serveren?

KHN wil ook meer sociale veiligheid in de binnenstad. Camera’s, verlichting en extra boa’s. Want niets zorgt voor een gezellige sfeer in een restaurant zoals het gevoel dat je constant in de gaten wordt gehouden door een leger aan camera’s en handhavers. Misschien kan de gemeente de horeca een beetje helpen door klanten een live-feed van hun diner te bieden. Eten onder toezicht: de nieuwste culinaire trend!

En wat wordt er gedaan met deze bezwaren? De conceptnota en de reacties daarop gaan naar de gemeenteraad. Waar, als we de geschiedenis mogen geloven, waarschijnlijk een breed scala aan vage compromissen wordt aangenomen. Want waarom zou je duidelijke keuzes maken als je ook voor een “we kijken het nog even aan”-aanpak kunt gaan?

Het is fascinerend hoe een sector die al op zijn tandvlees loopt, keer op keer de klappen opvangt van een beleid dat lijkt te zijn bedacht tijdens een vrijdagmiddagborrel. Maar ach, de gemeente Emmen zal wel weten wat goed is voor haar ondernemers. Toch?

Laten we hopen dat de uiteindelijke plannen begin volgend jaar iets minder smaken naar een mislukte amuse en iets meer naar een Michelinwaardig hoofdgerecht. Want als dit de toekomst van de Emmense horeca is, dan kunnen we net zo goed allemaal een broodje shoarma halen. Tenminste, zolang het nog mag.