In de commissievergadering Bestuur, Middelen en Economie werd de horecanota van de gemeente Emmen besproken. Voorafgaand aan de commissievergadering gaf burgemeester Eric van Oosterhout, samen met Edwin Jongedijk, teamchef van politie basisteam Zuidoost Drenthe, en Douwe Scheper, operationeel specialist van de politie, een presentatie over het Veiligheidsplan 2025 en het Jaarplan Politie.
In 2025 werkt de gemeente Emmen weer met een aantal prioriteiten, te weten: verkeersveiligheid, evenementen en uitgaan, huiselijk geweld en kindermishandeling, woonoverlast en ondermijning.
Van Oosterhout maakt zich met name zorgen over mensen die verward gedrag vertonen. “Daar zijn we behoorlijk druk mee,” gaf de burgemeester van Emmen in de presentatie aan. “Dat levert ons handenvol werk op, want de politie is niet de eerste zorgverlener. Er zijn lange wachtlijsten bij de GGZ en vanuit Den Haag komt er ook geen structurele oplossing. De samenleving moet beschermd worden en de mensen voor wie het gaat, hebben ook recht op passende zorg.” De politie geeft aan dat zij de gemeente helpt door inzet van wijkagenten.
Verder maakt Van Oosterhout zich zorgen over het aantal jongeren dat de criminaliteit ingaat. De burgemeester noemde de Angelslo Academy een goed voorbeeld van hoe het wel kan. “We pakken daar jongeren aan de voorkant op om te voorkomen dat ze de criminaliteit ingaan.” De Angelslo Academy is een plek waar jongeren uit Angelslo samenkomen om hun talenten te ontwikkelen, te leren en te groeien. Met een mix van sport, cultuur, educatie en persoonlijke ontwikkeling helpen ze jongeren het beste uit zichzelf te halen.
Een ander zorgenpunt is de verkeersveiligheid en met name de fatbike. Ook in Emmen is dit een groeiend probleem. “Er zijn al meer dan honderd boetes uitgedeeld,” laat Van Oosterhout de commissie weten. “Alleen al op één dag werden er meer dan vijftig bekeuringen uitgedeeld.” Toch zijn nog veel jongeren zich niet bewust van de gevaren. Een veertienjarige jongen reed, op hoge snelheid, een vijfjarig meisje aan, dat per ambulance naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Van Oosterhout vindt ook dat de ouders een belangrijke opvoedende rol spelen als het gaat om fatbikes. Al sloot de burgemeester dit onderwerp met een knipoog af: “Wil je van je kind af, geef ze dan een fatbike.”
Verder werd in de commissie de horecanota besproken. Na een korte toelichting van wethouder Guido Rink konden de commissieleden vragen stellen over de nota. Wakker Emmen is blij dat er nu een horecanota ligt, maar vindt de nota op sommige punten betuttelend en is van mening dat de gemeente niet op de stoel van de ondernemer moet gaan zitten. Ook is Wakker Emmen bang dat ondernemers verplicht worden om gedwongen te verhuizen. Rink gaf in de beantwoording van de vragen aan dat dit niet aan de orde is. Wat wel kan, is dat als een horecaondernemer vertrekt, er gekeken wordt of de horecavergunning op het pand gehandhaafd blijft.
Meerdere partijen vinden diversiteit in het aanbod van horeca belangrijk, maar het is uiteindelijk de horeca zelf die voor diversiteit moet zorgen. Rink is het hier mee eens. “Wij gaan zeker niet bepalen wat er in een horecagelegenheid geserveerd wordt, maar we kunnen wel aangeven waar er behoefte naar is,” gaf de wethouder in een reactie aan.
Verder wordt het belang van horeca in de buitendorpen door verschillende fracties aangehaald. Daarin spelen kantines en dorpshuizen ook een rol, al vinden sommige partijen dit oneerlijke concurrentie. Rink is het daar niet mee eens. “Kantines en dorpshuizen spelen in de dorpen een belangrijke rol. Dorpshuizen mogen acht keer per jaar een bruiloft houden. Daarmee kunnen ze blijven bestaan en hun belangrijke rol in het dorp behouden.”
Ook laat Rink weten dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de sluitingstijden. “Daar willen we verder onderzoek naar doen. We zien een stijging van de overlast en dat merkt de politie ook. De resultaten van dit onderzoek worden met de gemeenteraad besproken en dan neemt de gemeenteraad uiteindelijk een beslissing of de sluitingstijden al dan niet moeten worden aangepast,” legt Rink de commissie uit.
Uiteindelijk beslist de commissie, 50Plus en Wakker Emmen, dat het voorstel als B-stuk naar de eerstvolgende raadsvergadering gaat. Dat betekent dat er op 30 januari in de gemeenteraad nog over het voorstel gesproken zal worden en dat het geen hamerstuk is.