Poppodium Emmen opgericht: ''Tijd voor meer leven in de brouwerij''

Café Groothuis, een van de locaties waar Poppodium Emmen gaat programmeren Foto: ZO!34 / Rien Kort

Een poppodium én een dagbesteding in een. Dat is het idee van het nieuwe platform ‘Poppodium Emmen’. Hoewel de organisatie nog geen fysieke plek heeft, is de planning van de eerste optredens al begonnen.

Het platform gaat in 2025 shows plannen in Zalencentrum Melody, Buurtvereniging Ons Dorp en Café Groothuis. ''Dit is ons vertrekpunt’’, zegt aanstichter Abhay van den Berg. Het concept is deels vergelijkbaar met het in 2017 opgeheven poppodium Apollo. ''Het is echt heel erg dood op dit moment. Daarom is het tijd voor wat leven in de brouwerij. Emmen is groot genoeg voor een poppodium'', vindt Van den Berg. Het platform heeft onlangs een plan ingediend bij de gemeente.

Fysieke plek

''Het liefst willen we straks een fysieke plek. Onze voorkeur gaat uit naar het Rensenpark, maar dat wil de halve wereld al'', zegt Van den Berg lachend. De concerten moeten volgens hem plaats gaan vinden in de avonden op donderdag, vrijdag en zaterdag. De rest van de dagen moet het Poppodium een plek worden voor dagbesteding: ''Als we toch een ruimte hebben, waarom zouden we die niet beschikbaar stellen voor andere doeleinden? Een dagbesteding klinkt misschien raar, maar er zijn best wel veel raakvlakken. Deze twee werelden kun je prima samenvoegen.''

Muziek als taal

Van den Berg heeft er naar eigen zeggen veel berekeningen op losgelaten: ''We moeten wel zelf de broek kunnen ophouden. Met zo’n combinatie kan dat en doe je ook nog wat terug. We willen niet afhankelijk zijn van subsidies.''

Het platform wil daarnaast in gaan zetten op jongeren: ''Muziek is een universele taal. Het zou mooi zijn als jongeren een instrument pakken in plaats van een telefoon'', zegt Van den Berg.

Testen

Op dit moment zijn er een aantal metalshows gepland. De bedoeling is om zo breed mogelijk te gaan programmeren, van jazz tot cabaret. ''Het is een beetje testen. We willen een podium zijn voor iedereen. Als je het niet probeert dan weet je ook niet of het werkt'', aldus Van den Berg.