Het is erg druk op de website van het oorlogsarchief. Gisteren werd er een namenlijst online gezet van mensen die werden verdacht van collaboratie met nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Op deze lijst staan namen van mensen uit het hele land - ook uit Zuidoost-Drenthe.
De lijst is tot stand gekomen in samenwerking met onder andere het Nationaal Archief en het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD). De lijst met namen is voor iedereen te doorzoeken. Collaboratie betekent het samenwerken met de vijand.
Het was de bedoeling dat het archief volledig openbaar en digitaal doorzoekbaar zou zijn. Dit plan is voor nu gestaakt. Enkel de namen zijn zichtbaar. Er staat bijvoorbeeld: ‘Naam is onderzocht op collaboratie'. De zaak is afgehandeld door een speciale 'openbaar aanklager’. In veel gevallen staat er een inventarisnummer onder de naam van de persoon. Dit nummer is gekoppeld aan een dossier.
Voor wie meer informatie wil krijgen, was het wel mogelijk om een afspraak te maken bij het Nationaal Archief om documenten op te vragen en in te zien, duizenden mensen hebben al aanvragen gedaan. Door de grote belangstelling is het momenteel niet mogelijk om een afspraak te maken. Het is niet mogelijk om foto’s of kopieën te maken van de dossiers.
Wel kan je een potlood meenemen om de documenten over te schrijven. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins is nog aan het kijken of het archief ook kan worden ingezien bij regionale archieven, zoals het Drents Archief in Assen. De volledige digitale openbaarheid van het archief is uitgesteld vanwege privacy.
Het overgrote deel van de onderzochte mensen is overigens nooit veroordeeld. 425.000 mensen werden verdacht van collaboratie, 228.000 zaken zijn opgeschort, 71.000 zaken zijn onvoltooid, bijvoorbeeld omdat iemand al was overleden. Het archief bevat daarnaast gegevens van mensen die onschuldig bleken te zijn.