Lieve Isabel: Het nieuwe normaal

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie. Lees alle Lieve Isabel-columns hier terug.

Lieve Isabel,

De persconferentie van gisteravond maar weer niet gekeken. Je weet al wat er komt. Eigenlijk al vanaf het begin.
Want in die allereerste persconferentie werd ons al duidelijk gemaakt, hoewel er nog heel veel onzeker was, dat er een nieuw normaal zou komen.

Dat was gek. Want als een pandemie eenmaal voorbij is, zou je denken, dat je gewoon weer op de oude voet verder kunt.
Dat is bij elke epidemie in het verleden zo gegaan.
Maar nee, het nieuwe normaal werd ons voorzegd. Dat de regering zelf niet bang was het virus op te lopen, zag je niet alleen op de bruiloft van Grapperhaus, ook Hugo stond in de winkel zonder mondkap. En de minister president sprak ons niet kalmerend toe in deze 'pandemie', nee hij had een belerende toon en werd zelfs boos.


We werden aanvankelijk dagelijks op de hoogte gehouden van het aantal doden. Toen dat sterk verminderde kregen we de aantallen van besmetting te horen. Het waren eigenlijk niet besmettingen, maar positief getesten. Maar er moest angst gezaaid worden. Elke dag, elk uur hardnekkig een bericht over corona. Anderhalf jaar lang. Continu op de mensen blijven inpraten.
Nu komt er dus de coronapas. Ongevaccineerden mogen niet meer naar de bioscoop, theater of de horeca.

Eigenlijk kan zo'n verbod niet. Er mag geen onderscheid zijn en niet geoordeeld worden over mensen die vrijwillig niet voor een vaccin kiezen. Dat kan alleen als je de grondwet opzij schuift. Maar die is al maanden geleden opzij geschoven. De regering kan dus beslissingen maken - ook al zijn ze demissionair - die lijnrecht tegen de grondwet ingaan.

Corona is een inderdaad een vervelend verkoudheidsvirus. Maar deze nieuwe en trouwens ook de eerdere regels zijn volslagen uit balans. En ze gaan maar door. Want alles is te regelen als je de grondwet niet meer hoeft te handhaven. We krijgen ons oude normaal niet meer terug. Nooit meer.
Ook al leek het er even op toen ik de beelden van de Formule 1 zag. En ik later las dat daar helemaal geen extra besmettingen uit zijn voortgekomen. Maar daar gaat het niet meer om...

De heftigheid van corona is vrijwel verdwenen. We hebben nu te maken met de heftigheid van de maatregelen. En die kunnen nog wel eens veel feller zijn dan deze hele pandemie!

De groeten.