Lieve Isabel: Ik hou van boeren

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

Het zal je niet ontgaan zijn: De boeren zijn weer aan het protesteren. Tegen de voermaatregel van Minister Carola Schouten. Carola heeft de voermaatregel ingevoerd, omdat ze wil dat er minder eiwit in het voer voor de koeien zit, omdat minder eiwit leidt tot minder uitstoot van ammoniak (waar stikstof in zit). De boeren, maar ook veeartsen, vinden het een slechte maatregel. De koeien en kalfjes lijden onder deze vermindering van eiwit.

Het is vandaag de zoveelste demonstratie van de boeren. Het was ze verboden met hun trekkers naar De Bilt te komen. Dus kwamen ze in grote getale met hun auto’s.

Ze houden wel vol, die boeren. Ik hou van boeren. Volgens de berichten is er een gemoedelijke sfeer op de Biltse Rading, klinkt het geluid van klompen en ruikt het naar frituur. Maar het wordt te gezellig. Niet alle boeren houden zich aan de anderhalve meterregel en wordt er gedreigd met afblazen van de demonstratie door de Veiligheidsregio Utrecht.

De boeren krijgen een waarschuwing: houd afstand of het protest wordt afgelast. In overleg met de organisatie wordt een korte pauze ingelast, waarin iedereen de juiste afstand kan nemen en wordt de demonstratie hervat. Sieta Keimpema van het organiserende FDF (Farmers Defence Force) roept de boeren op vanaf 1 september niet te voldoen aan de voermaatregel voor de koeien. “Als zij volhouden, houden wij ook vol.” Haar oproep wordt met luid gejuich beantwoordt.

Ook kamerlid Annie Schreijer van CDA spreekt de boeren toe. Ze verspreekt zich als ze zegt : “dat komt door Carola” in plaats van: dat komt door corona... Ze moet zelf lachen om haar verspreking en er wordt door de boeren uitbundig gejoeld.

Gelukkig denk ik, ze lachen weer. Dat ontspant. En nu nog de opheffing van de voermaatregel. Dan lachen ze helemaal weer. Ik gun ze dat. Want zoals ik al zei: ik hou van boeren. Ze werken hard, veel vies werk, staan elke ochtend voor dag en dauw op en zetten zich in voor hun vee en bedrijf. En ik vind het prachtig te kijken naar de landerijen en de weilanden met koeien. Ik word daar blij van. Als ik hier door de omgeving fiets, geniet ik van de boerderijen overal, met de uitgestrekte velden vol graan of andere gewassen. Boeren voegen veel moois toe aan het landschap.

Helemaal objectief ben ik niet. Ik kom zelf van het boerenland. Mijn vader was boer. En ook mijn beide opa’s en veel van mijn ooms. Dus heb ik een zwak voor boeren. En vind dat ze gelijk hebben. Ook al weet ik niet zeker of dat zo is. Maar ik steun ze. Boeren moet je koesteren. En anders moeten ze maar weer – zoals in de jaren ’70 met de legendarische boer Koekoek - een boerenpartij oprichten. Mijn stem hebben ze. Want een beetje meer boerenverstand in Nederland zal ons goed doen!

De groeten.