Lieve Isabel: Coronavirus

12 maart 2020 09:17

Elke woensdagavond om 21.40 uur leest Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel voor. Deze wordt iedere week geschreven door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

Coronavirus. Het beheerst de wereld. Kranten, internet, tv. Alles bericht ons over het Coronavirus. Dus doe ik ook mee. De uitbraak begon in China op 31 december 2019 en heeft zich inmiddels uitgebreid tot in alle werelddelen. In principe is het een nieuw soort griepvirus. Moet je kijken wat het doet met de wereld. Met allerlei maatregelen en preventies probeert men uit alle macht het virus te stoppen of verdere uitbreiding te voorkomen. Dat werpt wel zijn vruchten af. In China zijn nog steeds verreweg de meeste doden vanwege dit virus te betreuren. De rest van de wereld heeft zich kunnen voorbereiden.

Dagelijks lezen we van nieuwe besmettingen, waar en hoeveel. En hoeveel nieuwe doden er zijn gevallen vanwege het virus.

We krijgen adviezen: geen 3 kussen meer bij begroeten, ook geen handen schudden, wel goed handen wassen, een meer dan gepaste afstand nemen van elkaar, hoesten en niezen in je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken.

Die adviezen – vooral die van handen geven - gaat uit gewoonte nogal eens de mist in. Onze minister president Rutte ging publiekelijk de fout in met dat handen schudden. Hij kon er eveneens als zijn gast om lachen. Het is even wennen. Enkele leden van de Tweede Kamer zijn thuis, omdat ze de voorschriften volgen van: hoesten of niezen dan thuisblijven, 24 uur na de laatste nies mogen ze weer terug komen.

Noord-Italie is het ergst getroffen van Europa. Het zit helemaal dicht. Geen reizigers in of uit.

Ons eigen Brabant heeft in Nederland de meeste besmette personen. Daarom werd alle profvoetbal van dit weekend daar afgelast. In de rest van het land wordt er wel profgevoetbald, maar zonder publiek. Festivals en andere evenementen zijn tot nader order uitgesteld. En het advies luidt: zoveel mogelijk binnen blijven. Het sociale leven in Noord-Brabant is voor een groot deel stil gelegd.

De handel is ook zwaar getroffen. Heel zwaar. In besmette gebieden ligt het stil. De amerikaanse beurzen kelderden door de corona-uitbraak. Het vliegverkeer over heel de wereld is bijna gehalveerd. Grensovergangen (bijv. Zwitserland- Italie) zitten dicht. Wat een enorme berg geld kost dat. Het gaat om gigantische bedragen; miljarden. Een ongekend grootschalig financieel debacle.

En hoe lang gaat dit duren? Zal het door de maatregelen snel beheersbaar zijn? Op dit moment horen we hier in Nederland alleen maar van méér gevallen. Het is vandaag boven de 500 besmettingen gestegen. Wat gebeurt er met het aanstaande Songfestival in Rotterdam? Of met de Formule 1-races in Zandvoort? Spannend. De tijd zal het leren.

Ik groet je met een diepe buiging!