Lieve Isabel: Oost, west, thuis best

27 februari 2020 03:38

Elke woensdagavond om 21.40 uur leest Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel voor. Deze wordt iedere week geschreven door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

Weer een week voorbij. En wat voor een week. Carnaval! Heb je nog meegefeest? Eigenlijk is het van oorsprong een feest in Zuid Nederland. Vooral Brabant en Limburg. Maar ook in onze regio wordt op diverse plaatsen volop carnaval gevierd. Het is een feest van zotheid, spot en uitbundigheid lees ik. En wordt gevierd voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen.

Ik heb zo ’t idee dat er niet veel meer wordt gevast na het carnaval, maar versierd werd er wel. De prachtig opgetuigdewagens, waaraan vaak maanden is gewerkt, gaan in optocht door de straten. Het brengt vaak veel mensen op de been. Waar volk is, wil volk wezen. Helaas regende en waaide het flink in Stiekelstad en Flintenstad. (Barger-Compascuum en Barger-Oosterveld) Vorig jaar werd het daarom afgelast. Nu ging het wel door, maar toch erg jammer voor zoveel werk en inspanning, het was een natte, koude bedoening en daardoor bleven veel mensen weg. Zo niet ’s avonds, dan kon je lekker droog en verkleed feesten in de tent of in de kroeg. Het weer maakte niet uit, de stemming zat er goed in. Toch vraag ik me af: Kan dat carnaval niet beter verzet worden naar de zomer?

Ook kwam er deze week nieuwe informatie over de zgn. kofferbakmoord. In ‘Opsporing verzocht’ op tv werd er gisteren verslag van gedaan. Er is nl. een tip binnengekomen over 2 auto’s die samen met de mercedes van Ralf Meinema in de vroege ochtend van die 31e maart zijn gezien. Het gaat om een Volkswagen Polo en Seat Ibiza. Beiden lichtkleurig, mogelijk wit. Ik vraag me af: waar komt opeens die info vandaan? Je kan toch echt na bijna 3 jaar niet meer weten welke auto’s je destijds ’s nachts hebt zien rijden? Of is het van iemand die de volgende dag hoorde welk afschuwelijk drama zich had afgespeeld en toen besefte dat hij de auto’s had zien rijden en beter zijn mond kon houden? Tot nu toe dan. In elk geval is deze info van grote waarde en hopelijk kan de politie hier iets mee en is een doorbraak nabij!

Dan het coronavirus. Het komt steeds dichterbij. Was het aanvankelijk een Chinees probleem, inmiddels zijn al veel Europese landen bekend met één of meerdere besmettingen. Vooral Italië. Nederland zit er (nog) niet bij. Onze buren gingen gisteren naar Tenerife. Ons sneu achterlatend in de kou en regen, gaan zij happy richting de zon. Nog geen uur na ons uitzwaaimoment lezen we in de krant van de 1000 toeristen, die opgesloten zitten in hunTeneriefse hotel vanwege een corona-uitbraak bij 2 Italiaanse gasten. Misschien wel voor 14 dagen in quarantaine! Dus wij direkt appen: ‘Pas op hè, corona in Tenerife!’ Nou zijn ze aardig nuchter, die buurtjes van ons, we kregen een appje terug: ‘al gelezen, wij zitten in een heel ander hotel en andere plaats’. Ze laten zich niet van de wijs brengen en gaan heerlijk genieten van hun vakantie. Maar, er is maar één besmet persoon nodig om hun 10daagse reis te verlengen met 14 dagen! Voor de meesten van ons geen punt: 2 weken langer vakantie... Maar zeker niet vanwege een corona-besmetting!

Dan geef me maar kou en regen. Want dan zeg ik: Oost, west, thuis best! En welkom thuis buren, volgende week vrijdag! De groeten.