Koningsdag en alle voorbereidingen volg je via ZO!34

De studio van ZO!34 in het centrum van Emmen. Foto: Archief ZO!34

Op 27 april dit jaar zal de koning zijn 57e verjaardag in Emmen vieren. Natuurlijk pakt ZO!34 rondom dit koninklijke bezoek uit. Vanaf 2 april is het programma Op weg naar Koningsdag te zien, met wekelijks een nieuwe aflevering. Op de dag zelf is het helemaal feest met een voor- en nabeschouwing van het koninklijk bezoek, een radio-uitzending in samenwerking met Radio Drenthe, NOS Koningsdag 2024 en zelfs een audiodescriptie van die uitzending.

Voordat het op Koningsdag feest is, bereidt de hele regio zich voor met allerlei acties. Kunstwerken maken voor de koning, dansjes instuderen, de gevel nog even schoonmaken, en ga zo maar door. Alle acties zijn welkom zich te melden per mail via info@zo34.nl. Mogelijk worden ze dan nog meegenomen in het tv-programma Op weg naar Koningsdag. Elke week verschijnt een nieuwe aflevering op de eerste werkdag van die week, te beginnen op 2 april. Om 13.00 uur en 19.30 uur zullen de uitzendingen doordeweeks te zien zijn en natuurlijk zijn ze ook online terug te kijken. Daarnaast gaat ZO!34 de straat op om de kennis van de Zuidoost-Drent te testen over het koningshuis en te polsen wat wij eigenlijk vinden van het bezoek. Dit alles is ook te volgen op onze Koningsdagpagina die vanaf vandaag online staat.

Op de dag zelf

Op Koningsdag zelf hoef je via ZO!34 niets te missen van deze oranje feestdag. Een kort overzicht van de programmering die dag:

TV:
10.00 - 11.00 uur: Koningsdag 2024: de voorbeschouwing
11.00 - 13.00 uur: NOS Koningsdag
13.00 - 15.00 uur: Koningsdag 2024: de nabeschouwing

Radio:
09.00 - 15.00 uur: Koningsdag in Emmen (in samenwerking met Radio Drenthe)

Online:
11.00 - 13.00 uur: Audiodescriptie Koningsdag 2024

TV

Een uur voordat het feestgedruis los gaat barsten, polst ZO!34 in Koningsdag 2024: de voorbeschouwing hoe het gaat met de zenuwen in de regio. Presentator Melissa Luisman blikt samen met gasten terug op de voorbereidingsperiode en vooruit op het bezoek deze dag. Maar ook trekken we de regio in om te zien hoe daar de vlag erbij hangt. En wat is er de afgelopen weken zoal gedaan om Emmen klaar te stomen voor deze grote dag?

Om elf uur stipt zal de koning met zijn familie de route bewandelen door het centrum van Emmen. Op de pleinen zullen zij worden verwelkomd door allerlei Zuidoost-Drenten en zo verschillende kanten van Emmen zien. De NOS verslaat het koninklijk bezoek in Emmen en volgt hen tijdens de wandeling door het centrum.

Dan om 13.00 uur zit het bezoek van de koning er alweer op, waar we maandenlang naartoe leefden. In Koningsdag 2024: de nabeschouwing zien we hoe de Zuidoost-Drent deze dag heeft beleefd? Onze verslaggevers spreken de mensen die de eer hadden de koning te ontmoeten, maar we duiken ook de rest van de regio in om te zien hoe Koningsdag daar wordt gevierd. In de studio blikt presentator Melissa Luisman met gasten terug op de afgelopen dag.

Radio

Ondertussen hoor je vanaf 09.00 uur op je radio hoe Emmen en omgeving in de ban is van het bezoek van de koning en zijn familie. In samenwerking met Radio Drenthe hoor je wat er in de regio gebeurd, hoe Emmen zich voorbereidt op het hoge bezoek en hoe dit bezoek vergaat. Beleef de dag samen met Radio Drenthe-presentator René Steenbergen en Paula Keizer van ZO!34. Maar jij bent natuurlijk zelf ook onderdeel van de uitzending. Hoe vier jij Koningsdag? Misschien wel door mee te doen met onze oranjespellen?

Audiodescriptie

Een bijzondere en belangrijke dag voor Emmen en omgeving, want de koninklijke familie bezoekt onze regio. Dat wil natuurlijk iedereen meekrijgen. Daarom kan je online op de website en in de app van ZO!34 luisteren naar de audiodescriptie van het koninklijk bezoek en het programma daaromheen door Nicky Tabak en Jarnick Verkuil. Dat is een gesproken beschrijving van de beelden van het koninklijke bezoek. Voor blinden en slechtzienden en iedereen die graag de dag wel meekrijgt, maar het bezoek niet kijkend kan volgen.

Ook via de website van ZO!34 en de social media-kanalen zullen onze vrijwilligers ervoor zorgen dat je niets van deze feestelijke dag hoeft te missen.