De blik van Rik: Vakantie

Rik Klaucke is directeur van het Stedelijk Museum in Coevorden. In de column 'De blik van Rik' geeft hij een kijkje in het reilen en zeilen van zijn werk in het museum.

De vakantieperiode in de zomer is voor het Stedelijk Museum Coevorden over het algemeen de periode waarin de bezoekersaantallen het hoogste zijn. Dagjesmensen in Coevorden, bezoekers die in Drenthe op vakantie zijn of bezoekers die gebruik maken van onze speciale aanbiedingen. Daarbij hebben de weersvooruitzichten een voorspellende gave voor de bezoekersaantallen. Wordt het zo warm dat de mussen van het dak vallen dan kiezen de potentiële bezoekers voor ander vertier zoals het strand of een terras en regent het pijpenstelen dan komen de mensen hun huis niet uit en komen ze zeker niet naar het museum. Alles daar tussenin is een schot in de roos voor het museum.

De zomer van 2022 is inmiddels halverwege en het weer is tot nu toe perfect geweest en de bezoekers hebben het museum kunnen vinden om de huidige tentoonstelling 'Helden van Coevorden' en de afgelopen expositie 'Krasse verhalen' te bekijken.

De maanden juli en augustus zijn ook traditioneel de maanden waarin de meeste mensen op vakantie gaan. Zeker nu er geen coronamaatregelen meer zijn kan iedereen weer vrij op reis. In eigen land of naar het buitenland. En dat de meeste mensen dit doen merk ik bijvoorbeeld ook aan de vele 'out-of-office'-reply's die ik krijg. Ook de afspraken en overleggen lijken daarmee ook met vakantie te zijn en pas eind augustus of begin september weer ingepland te kunnen worden.

Zelf heb ik de maand augustus uitgekozen om een paar weken vrij te nemen van het museum en erop uit te trekken. Het museum is in deze periode in veilige handen van de vrijwilligers en neemt de bestuursvoorzitter de honneurs voor mij waar. De huidige tentoonstelling staat en de voorbereidingen voor de volgende tentoonstelling 'De vesting heroverd!' over het 350-jarig ontzet van Coevorden zijn in volle gang en dat gaat goed. Een mooi moment om zelf ook even te ontspannen en de zon op te zoeken. Rustig in de schaduw een boek lezen, een middeleeuws stadje bezoeken en kunst bekijken in een buitenlands museum. Zaken waar ik normaal gesproken niet aan toe kom in een jaar. Verandering van spijs doet eten en dat geldt zeker voor de vakantieperiode. Nieuwe energie opdoen om er weer iets moois van te maken in het komende jaar.
Even niets moeten en geen dagplanning hebben. Van dag tot dag leven en per dag bepalen wat we gaan doen. Daar ontspan ik het meest van.
En dat gun ik iedereen. Vanaf deze plaats wil ik dan ook graag iedereen een hele fijne vakantie wensen. Misschien ben je al op vakantie geweest of moet je nog vertrekken. Wat je ook gaat doen en waar je ook heen gaat: geniet er met volle teugen van en maak vooral hele mooie, nieuwe herinneringen!