De blik van Rik: Een tweehonderdjarige verrassing

Rik Klaucke is directeur van het Stedelijk Museum in Coevorden. In de column 'De blik van Rik' geeft hij een kijkje in het reilen en zeilen van zijn werk in het museum.

Hoeveel plezier een baardmankruik je kan geven.

In het museum zijn er regelmatig momenten waarop ik verrast word. Dat gebeurde onlangs nog. Op een woensdagmiddag vlak voor sluitingstijd stond ik net met mijn jas al aan. Op het punt om naar huis te gaan. Vrijwilligster Jolanda stond ineens voor mijn neus met een object en zei: “Alsjeblieft, dit is net achtergelaten bij de balie.” Tja, en daar sta je dan met een object waarvan ik de herkomst niet kende maar ook de achtergrond niet. Het zag er uit als een kruik. Ik nam er een foto van en besloot de kruik even te laten staan er er een nachtje over te slapen. Ik moest echt weg. Ik had haast.

Het toeval wilde dat ik net die week met de vrijwilligers van de ArcheoHotspot had gekeken wat een geschikte plaats in het museum zou zijn om elke zaterdag open te gaan voor het publiek. De ArcheoHotspot is bedoeld om mensen laagdrempelig in contact te brengen met archeologie. Na eerst in het paviljoen gezeten te hebben, zaten de vrijwilligers nu in een zaal van het museum. Niet ideaal. Bij de entree van het Arsenaal is een kleine verhoging; onder bekenden wel het podium genoemd. Perfect voor de (tijdelijke) huisvesting van de ArcheoHotspot.

De andere partners in het Arsenaal hadden er geen bezwaar tegen en vrijwilligers Anja en Arjan waren er verguld mee. Win-win zoals dat zo mooi heet. We waren letterlijk nog geen dag open met de ArcheoHotspot en toen stond die kruik daar ineens. Afgegeven door een man zonder verdere gegevens. Ja, dan begint er bij mij wel iets te kriebelen. Het maakt mij nieuwsgierig. Dan wil ik weten wie de vinder is, waar de kruik gevonden is en wat de achtergrond van de vondst is. En dus maakten we er een oproep van. Wie heeft deze kruik bij ons afgegeven? In de tussentijd had Arjan al de nodige informatie opgediept en bleek het om een baardmankruik te gaan, vermoedelijk uit de periode 1750-1825 uit Stadlohn-Vreden.

Onze oproep werd breed uitgemeten in de media en het duurde dan ook niet lang voordat de vinder van de kruik zich meldde bij het museum. Ons vermoeden werd bevestigd. De kruik was gevonden bij opgravingen bij de Bentheimerpoort in Coevorden. Daar wordt gegraven en de kruik werd van drie meter diepte opgeduikeld. Waarschijnlijk is er bij eerdere opgravingen niet eerder zo diep gegraven waardoor deze vondst tot nu toe verborgen bleef. En dat vinden wij bij het museum helemaal niet erg. Soms hoef je in het leven niet eens heel hard je best te doen om iets moois op je pad te krijgen. Vaak is het voldoende om er een beeld bij te hebben wat je wilt.

Specifiek een baardmankruik had ik mij niet gewenst maar wel dat de vrijwilligers van de ArcheoHotspot een fijne plek zouden hebben en er wat reuring zou zijn. Dat is gelukt. Een glimlach op de gezichten van de vrijwilligers en aandacht voor de geschiedenis van Coevorden. Dankzij de baardmankruik. Die krijgt de eer. Daar staat ie nu te pronken. In het museum. De mysterieuze baardmankruik. Na tweehonderd jaar weer zichtbaar in Coevorden.