Geschiedenis ZO!34

ZO!34 is eind 2016 ontstaan uit twee omroepen: de lokale omroep van Coevorden en de lokale omroep van Emmen. De geschiedenis van ZO!34 leunt grotendeels op de geschiedenis van deze twee lokale omroepen. Laten we bij de oudste beginnen.

RTV Emmen

In 1986 staat een groep van zo’n dertig vrijwilligers op, onder leiding van Piet Gremmer, Hendrik Jan Renting en Ruud Sens. Zij sprokkelden geld bij elkaar, maar zochten bijvoorbeeld ook naar een geschikte locatie voor een studio. Daarnaast werd de techniek aangeschaft en werd ervaring opgedaan bij collega-omroepen zoals de NCRV. Ook moesten natuurlijk vrijwilligers worden geworven.

Oktober 1988 is het dan zo ver: de lokale omroep van de gemeente Emmen en omstreken gaat van start en de eerste uitzending van Radio Emmen is een feit. Stipt 13.00u verklaart de toenmalige burgemeester Ouwerkerk de omroep officieel voor geopend. De studio was toen achter Hotel ten Cate in Emmen, in het Noordelijk Pers Centrum. Al snel wordt er verhuist, een jaar later komt het voormalige onderhoudsgebouw van de Ericsson-fabriek aan de Nautilusstraat vrij. Die plek wordt door vrijwilligers omgebouwd tot een volwaardige eigen radiostudio en zal nog meer dan dertig jaar de thuislocatie van de omroep blijven.

Al snel gaat het goed met de lokale omroep. Dankzij een subsidieregeling in 1995, kan Radio Emmen nieuwe technische snufjes komen en zich meten aan andere omroepen. Zo kan er muziek worden uitgezonden zonder dat er iemand in de studio is. Hoewel er door de jaren heen veel dingen veranderden bij Radio Emmen, bleven ook een aantal dingen hetzelfde. Het kerkprogramma, de bingo en het sportprogramma zijn altijd gebleven, zij het onder andere namen.

In 1998 viert de omroep haar tienjarig jubileum en om dat te vieren wordt onder meer een songfestival georganiseerd met lokaal talent. Een volgende belangrijke stap komt een jaar later, als het Noorder Dierenpark in Emmen een zwangere olifant heeft. De dierentuin hangt een webcam op bij de olifanten zodat de geboorte van het kleine olifantje gevolgd kan worden. Een mooie gelegenheid voor Radio Emmen om ook een tv-signaal aan te vragen. Dat lukt, en de webcambeelden van het olifantje, met daaronder het geluid van Radio Emmen, is te volgen op een lokaal tv-kanaal. Ook na de geboorte van het olifantje Bo Gyi blijft Radio Emmen op televisie uitzenden en wordt de kabelkrant geboren. In 2009 besluit Radio Emmen een passendere naam te kiezen en wordt de omroep omgedoopt tot RTV Emmen.

Hoewel er een poos betaalde banen zijn geweest bij RTV Emmen, worden alle functies vanaf 2005 vrijwillig en draait de omroep ook honderd procent op vrijwilligers. Toch staat de omroep niet stil. De stem van Zuidoost-Drenthe trekt veel jongeren aan die er programma’s gaan maken en blijkt een kweekvijver voor landelijke of regionale omroepen zoals RTV Drenthe, Qmusic, 3FM, NPO Radio 2 en 538. Ook organiseert de omroep grote evenementen zoals de Gouden Pijl muziekfestivals, maar ook het Glazen Huis Emmen vanaf 2014.

Artikel uit het Dagblad van het Noorden.

Daarnaast wordt in 2015 een andere belangrijke keuze gemaakt. De doelgroepprogramma’s zoals een uurtje jazz, een uurtje house en uurtje dance verdwijnen en er komt een omroepbrede programmering. Door de weeks zijn op vaste tijdstippen vaste programma’s te horen, zij het met wisselende presentatoren, en ook de muziek wordt gericht op een groter publiek in plaats van ieder uurtje met een eigen publiek. In 2016 volgen twee grote stappen voor de omroep. Vanaf 1 juli heeft de zender haar eerste wekelijkse televisieprogramma, namelijk hitlijst de Vlinderstad Superchart dat nog steeds iedere vrijdagavond van 22.00 tot 00.00 uur te kijken is. Maar ook de stap naar streekomroep, de lokale omroep van Emmen fuseert met de lokale omroep van Coevorden en ze vormen samen een streekomroep.

Radio Loco

Een half jaar na de start van Radio Emmen, was er ook het levenslicht voor Radio Loco, oftewel Radio Lokale Omroep Coevorden en Omstreken. De initiatiefnemers voor de omroep waren Ger Vandewall, Geerhard Gras en Joop Westerkamp. Die laatst twee waren geen vreemden wat het radiomaken betreft, zij maakten al programma’s voor de ziekenhuisomroep van Aleida Kramer, AKSZO. Maar al ruim voor die 3 maart 1989 werd er gestreden voor een lokale omroep in de gemeente Coevorden. Bijvoorbeeld voor een studiolocatie, die in de eerste instantie werd gevonden op de bovenetage van het kantoorpand van Van Herpe/Coevorder Courant, aan het Kasteel.

Toch verhuisde de omroep na een poosje naar de Friesestraat, waar eerder de bank NMB was. Radio Loco maakte door die verhuizing een behoorlijke professionaliseringsslag, doordat verschillende partijen de omroep hielpen. Wagenbouw stelde materiaal beschikbaar voor de nieuwe studio en de Radiocontroledienst plaatste een antenne op het Bastion.

Sinds oktober 2001 kreeg de lokale omroep ook een kabelkrant, nieuwsberichten op het televisiekanaal. Dit kreeg de naam NieuwsNet Coevorden (NNC), een samenwerking met Coevorden Digitaal. Sinds 1 oktober 2001 is de kabelkrant te bekijken in Coevorden, Dalen, Dalerpeel, Dalerveen, Wachtum en Steenwijksmoer. Later ook in de overige dorpen en kernen van de gemeente Coevorden.

In 2014, bij het 25-jarig bestaan van de omroep, werd een volgende professionaliseringsslag gemaakt. Er werd flink geïnvesteerd in nieuwe apparatuur en software om op hoog niveau te kunnen uitzenden.

ZO!34

In december 2016, op de eerste dag van het Glazen Huis Emmen, was het dan zover. De officiële fusie van Radio Loco/Nieuwsnet Coevorden en RTV Emmen en de onthulling van de nieuwe naam. Streekomroep ZO!34 werd geboren. ZO vanwege de regio, Zuidoost-Drenthe, en de 34 is afkomstig van de autoweg die beide gemeenten met elkaar verbindt, de N34.

Toenmalig wethouders van de gemeente Coevorden en gemeente Emmen (Jeroen Huizing en Bouke Durk Wilms) onthulden de nieuwe naam van ZO!34 door op een knop te drukken. (Foto’s: Stills uit uitzending)

Het Glazen Huis Emmen was een goede eerste kennismaking en al snel voegden de twee lokale omroepen zich niet alleen in naam, maar ook in doen en laten tot een streekomroep. Steeds meer talent diende zich aan en de streekomroep greep veel kansen aan voor nieuwe projecten. Er kwamen meer radioprogramma’s, meer samenwerkingen met de gemeenten en meer televisieprogramma’s. Op een drukke dag werd de ontvangstruime van het kleine pandje aan de Nautilusstraat 3D niet alleen daarvoor gebruikt, maar ook als klusruimte, vergaderzaal, kantine en tv-studio. ZO!34 barstte uit de voegen van de bunker, zoals de studio liefkozend werd genoemd.

En wat al langere tijd in het vat zat, werd in 2020 werkelijkheid. Middenin de coronacrisis kon ZO!34 haar biezen pakken en verhuizen naar een groter pand: het Hospershuis in het centrum van Emmen. Hoewel dat niet uitgebreid gevierd kon worden, wist de streekomroep toch een feestelijke opening te organiseren in de vorm van de ZO! Top 340. Een lijst bestaande uit 340 nummers, verkozen door de inwoners van Zuidoost-Drenthe. Met Leon Moorman als de trotse nummer 1 met zijn nummer Knooin.

Dat nieuwe pand zorgde voor meer ruimte en meer aandacht, maar ook voor meer ambitie. De Thuisbingo die al sinds de start van Radio Emmen op de zondag werd uitgezonden kwam op televisie, tijdens live radioprogramma’s is het beeld van de studio te zien op het tv-kanaal en er worden vaker televisieprogramma’s gemaakt en artiesten uitgenodigd nu er meer ruimte is.

Sinds 2021 zijn er allerlei testen met betaalde journalisten binnen de lokale omroepen, waar ook ZO!34 aan mee doet. Maar naast het verbeteren van de lokale journalistiek op nieuwsvlak, blijven ook de andere peilers van ZO!34 belangrijk. De sport uit de regio, culturele evenementen zoals carnaval, nieuwe muziek van Zuidoost-Drentse bodem, het nieuwe theaterstuk van een lokale toneelvereniging, ga zo maar door. Samen met onze medewerkers, zowel betaald als vrijwillig, streven we ernaar de inwoners van Zuidoost-Drenthe op alle vlakken te voorzien van informatie uit onze mooie regio!