Steeds meer mensen trekken richting Drenthe om zich daar te huisvesten. Dat is eigenlijk niet zo gek. De uitgestrekte natuur, het sterke gemeenschapsgevoel en de korte verbinding met Duitsland maken onze regio een zeer aantrekkelijke plek om te wonen. Maar net als in de rest van Nederland kampt Drenthe met een groot woningtekort. De komende tijd worden er daarom zoveel mogelijk nieuwe woningen bij gebouwd. Maar welke trends en ontwikkelingen zullen we de komende jaren terugzien in de nog te ontwikkelen woningen? We zetten een paar zaken op een rij.
In Drenthe wordt alles gedaan om de nauwe band met de natuur te behouden. Daarom worden nieuwbouwhuizen vaak ontworpen met een sterke nadruk op het integreren van de natuurlijke omgeving. Architecten streven ernaar om het landschap te respecteren en te versterken, met ontwerpen die harmonieus samensmelten met het omringende groen. Groene daken, natuurlijke bouwmaterialen en strategisch geplaatste ramen brengen de pracht van buiten naar binnen. Huizen stralen hierdoor een tijdloze elegantie uit met deze natuurlijke elementen. Maar ook van binnen wordt rekening gehouden met de buitenomgeving. Zo wordt er bijvoorbeeld steeds vaker gebruikgemaakt van dunpleister als alternatief voor renovlies. Dunpleister zorgt namelijk voor een glad oppervlak, waardoor muren er strak en professioneel uitzien. In combinatie met een paar grote ramen zorgt dat ervoor dat je aandacht snel naar buiten gaat in het interieur, waardoor je je één voelt met de natuur.
Met grote percelen en uitgestrekte landschappen biedt Drenthe de mogelijkheid om ruimtelijke te ontwerpen en plattegronden flexibel door te voeren. In Drenthe wordt deze traditionele landelijke esthetiek vaak omarmd in nieuwbouw ontwerpen. Nieuwbouwhuizen worden namelijk vaak ontworpen met grote open woonruimtes, hoge plafonds en overvloedige natuurlijke lichtinval. Deze ontwerpen maximaliseren het gevoel van ruimte en creëren een comfortabele en uitnodigende leefomgeving. Maar daarnaast zorgt dit voor een ander groot bijkomend voordeel. Doordat er zo ruim kan worden gebouwd, zorgt dat ervoor dat woning makkelijk aanpasbaar zijn voor verschillende levensfasen. Zo kan je in één woning zowel je kinderen opvoeden als je oude dag doorbrengen. Het zorgt ervoor dat men langer gebruik blijft maken van hetzelfde huis en dus langer in de regio blijft wonen.
Bewustzijn van de lokale impact op het milieu is ook in Drenthe hoog, en nieuwbouwprojecten omarmen deze mentaliteit door te streven naar energiezuinigheid en een kleine ecologische voetafdruk. Huizen worden uitgerust met zonnepanelen, warmtepompen en geavanceerde isolatiematerialen om energieverbruik te minimaliseren en kosten te verlagen. Bovendien zijn huizenbouwers ook blijvend op zoek naar nieuwe innovaties die meehelpen in deze
doelstelling. Hoewel Drenthe bekendstaat om zijn rustieke charme, betekent dit niet dat nieuwbouwhuizen hier achterblijven op het gebied van technologie.
Met name slimme technologieën, die onderdeel uitmaken van het Internet of Things (IoT), vinden steeds vaker hun weg naar Drentse woningen. Van slimme thermostaten tot aan slimme verlichting. Deze toevoegingen verbeteren het comfort en de energie-efficiëntie van de woningen in de regio. Het is daarom niet voor niks dat deze zo populair blijven.