Raad Coevorden unaniem: 'Uitbreiding woonwijk Ossehaar prachtig plan'

Locatie van de uitbreiding van nieuwbouwwijk Ossehaar in Coevorden Foto: RTV Drenthe / Wouter van Dijk

Het plan voor de uitbreiding van de woonwijk Ossehaar in Coevorden is 'prachtig'. Daarover was de Coevorder gemeenteraad het gisterenavond unaniem eens. "Ik heb zin om hiermee aan de slag te gaan", sprak wethouder Steven Stegen (BBC 2014) de raadscommissieleden toe. Daarmee staan alle seinen voor de nieuwe woonwijk op groen.

In het nieuwe Ossehaar-plan is ruimte voor 38 sociale huurwoningen en 62 koopwoningen, in verschillende categorieën. Het gaat om een uitbreiding aan de oostkant van de stad. De nieuwe huizen worden vanaf 2025 gebouwd op een eiland, dat in het midden een vijver heeft. Die vijver krijgt een belangrijke plek in de woonwijk en wordt onderdeel van een groter stuk groen met voetpaden.

Grondexploitatie

Gisterenavond besprak de raadscommissie van Coevorden het zogeheten grondexploitatieplan. Daarin staan de geschatte kosten voor het 'bouw- en woonrijp' maken van de woonwijk in wording. Coevorden verwacht in totaal zo'n 5,3 miljoen euro te moeten investeren. Dat bedrag zal volledig worden terugverdiend bij de verkoop van de verschillende bouwkavels. Naar schatting houdt de gemeente bijna 113.000 euro over aan het plan.

"Is dat wel genoeg om klappen op te kunnen vangen?", vroeg raadslid Paulien Blauwgeers van Progressief Accoord Coevorden (PAC) zich hardop af. Volgens wethouder Stegen hoeft Blauwgeers zich daar geen zorgen over te maken. "Ossehaar C is geen melkkoe, dat was ook niet onze insteek. Het gaat ons om het bouwen van woningen. Deze berekening is volgens het worst case-scenario en kan op een aantal vlakken ook nog wel gaan meevallen", zei hij.

Tekst gaat verder na de afbeelding:

Plan Ossehaar

Naast het grondexploitatieplan sprak de raad ook over het definitieve bouwplan voor de nieuwe woonwijk. Dat is op een klein aantal punten aangepast ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Zo was het in eerste instantie de bedoeling dat Ossehaar C ook ruimte zou bieden aan flexwoningen die tijdelijk zouden blijven staan. Die zijn uit het het definitieve plan verdwenen.

"We willen de woningen snel opleveren en we zagen dat bij het plan aan de Drostenstraat gemakkelijker was om flexwoningen te realiseren", aldus Stegen. "Laten we Ossehaar dan vooral goed aanpakken, zodat we de aantallen uit onze woonvisie kunnen gaan halen."

Binding met regio

Sandra Katerberg van het CDA had nog een boodschap aan de verantwoordelijk wethouder. "We hebben een motie ingediend met als doel om meer woningen voor onze eigen inwoners te krijgen. We hopen dat het college kan onderzoeken of ze deze woningen aan hen kan toewijzen", zei ze.

Een opmerking die door Stegen kon worden omarmd. Hij vestigt zijn hoop daarvoor op de nieuwe 'huisvestingsverordening'. "Deze staat in december op de agenda en biedt ons de kans om 50 procent van nieuwe woningen toe te wijzen aan mensen van binnen de gemeente of met economische binding. Dit is onze intentie. De uitgifte van kavels start ook na december."

Europaweg

Ondanks de vele lovende woorden, bleef er één punt van kritiek over: de Europaweg. Ossehaar C grenst aan die provinciale 80-kilometerweg. Een punt dat in tijdens de inspraakronden voor inwoners meermaals werd aangehaald. Inwoners maken zich zorgen om mogelijke geluidshinder. Tot nog toe bleek de provincie niet bereid de snelheid op het weggedeelte van ongeveer één kilometer te verlagen.

Meerdere raadspartijen erkennen de zorgen van die inwoners, met PAC'er Blauwgeers voorop. Zij hoopt dat wethouder Stegen zich nog een laatste keer kan inspannen om Gedeputeerde Staten (GS) zover te krijgen overstag te gaan. "We hopen dat het de wethouder lukt om de snelheid naar 60 kilometer per uur te krijgen."

Stegen reageerde afsluitend: "Ik zit binnenkort met GS om tafel en zal mijn best doen, maar ik geef u weinig hoop."

Door: Daan Hooiveld

Dit is een artikel van