Groen licht voor windturbines bij Westenesch

Het huidige windpark bij Barger-Compascuum Foto: Wiebe Veenstra

De gemeenteraad van Emmen heeft gisteravond ingestemd met de komst van een vijftal windturbines langs de N34 bij Westenesch. De twee coalitiepartijen Wakker Emmen en PvdA stemden vóór het windmolenplan van het eigen college van burgemeester en wethouders. Alle oppositiepartijen stemden tegen, maar zij hebben samen geen meerderheid.

Veel oppositieleiders gaven aan huiverig te zijn voor het windparkplan. Want, hoe voorkom je fouten zoals die bij de bouw van het distributiecentrum in Oranjedorp? CDA-fractievoorzitter René Wittendorp meent dat er namelijk sprake is van een hoge archeologische waarde in het plangebied. "Bij Oranjedorp was sprake van waarde 4. Bij Westenesch is dat grotendeels 1. De op een na hoogste kwalificatie voor een locatie", zei hij.

Het CDA diende samen met de ChristenUnie een amendement in om te voorkomen dat de gemeente zich aan dezelfde steen zou stoten. Beide christendemocratische fracties pleitten daarom voor meer archeologisch onderzoek bij Westenesch.

Twee locaties

Emmen heeft nog plek plek voor twee windparken. Eén in Barger-Compascuum één langs de N34. De locatie in Barger-Compascuum staat op de nominatie om geschrapt te worden, daarmee is de locatie Westenesch de enige nog overgebleven plek voor windturbines.

Een besluit dat bij het CDA, CU en D66 tot onbegrip leidt. Die partijen vinden namelijk dat er te weinig is gekeken naar landschappelijke inpassing, het beschermde dorpsaangezicht van Westenesch en de archeologische waarden van het gebied. Zorgen die door omwonenden worden gedeeld.

Hinder

Naast de zorgen over het aangezicht van de omgeving, zien verschillende partijen ook beren op de weg als het gaat om de laagvliegroute in het gebied. De VVD voorziet hinder voor Defensie-vliegtuigen in het gebied.

Het CDA wil een heroverweging. Die partij is van mening dat per locatie het aantal gehinderden erg dicht bij elkaar ligt en daardoor dus verwaarloosbaar is.

Een argument dat wethouder René van der Weide niet deelt. Hij herhaalde gisteravond dat 'hinder met stip op één' stond bij de afweging tussen beide locaties. Een conclusie die de Millieu Effect Rapportage (MER) onderschrijft.