Van der Weide: 'Betreur de interpretatie van RCE'

Het gemeentehuis van Emmen. Foto: ZO!34

Wethouder René van der Weide betreurt de ontstane onrust tussen zijn gemeente Emmen en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dat zei hij in de raadsvergadering van gisteravond.

Die onrust ontstond als gevolg van een podcast van onderzoeksprogramma Zembla. Volgens het BNNVARA-programma heeft de gemeente Emmen fouten gemaakt bij de bouw van een groot distributiecentrum in Oranjedorp. Onder het 10 hectare grote complex zouden namelijk archeologische bodemschatten hebben gelegen. Die zijn verloren gegaan omdat de gemeente de grond onterecht archeologisch had vrijgegeven

De eerste aflevering van de tweedelige podcast van Zembla verscheen vorige week dinsdag. Deze uitzending deed zoveel stof opwaaien dat een zestal oppositiepartijen in de Emmer gemeenteraad een spoeddebat aanvroeg. In dat spoeddebat stond Van der Weide stil bij de fouten van de gemeente.

Daarnaast lichtte hij de rol van de RCE toe. Die had volgens hem als enige nog kunnen voorkomen dat de bodemschatten verloren gingen. Die uitspraak leidde tot grote onvrede bij de Rijksdienst. Ze noemde het verhaal van de wethouder 'niet volledig of zelfs verkeerd'. Het was juist de RCE die op eigen initiatief nog had geprobeerd de archeologische schatten te redden, aldus de RCE.

Raadsvragen

Nadat Zembla afgelopen dinsdag de tweede podcastaflevering over Oranjedorp publiceerde, ontstonden er opnieuw vragen bij de Emmer oppositie. Robart de Jong van Hart voor Emmen noemde het Oranjedorpdossier gisteravond 'the gift that keeps on giving'. Hij wilde van Van der Weide horen waar de verschillen tussen zijn relaas en de lezing van de RCE op berustten. Volgens De Jong stroken beide verhalen niet met elkaar.

Die vragen leven ook bij CDA-leider Rene Wittendorp. Hij wilde van de wethouder horen hoe hij dit probleem gaat oplossen. "Hoe denkt het college deze vicieuze cirkel te gaan doorbreken?", vroeg hij zich hardop af.

Verschil in interpretatie

Van der Weide reageerde op de vragen door te stellen dat de vete tussen de gemeente Emmen en de RCE het gevolg is van een misverstand. "In de media ontstaat het beeld alsof wij de RCE de zwarte piet toespelen. Dat is niet zo. Wij hebben vooral naar onszelf gekeken en naar wat daar niet goed is gegaan. Ik heb de tijdlijn toegelicht en daarin ook gesproken over de RCE."

De wethouder zegt de discussie met de RCE te betreuren. Van der Weide: "Ik heb vorige week feitelijk benoemd dat op een gegeven moment enkel de RCE, en daarmee dus het Rijk, nog de mogelijkheid had de bouw van het distributiecentrum te belemmeren. Dat dit op andere wijze door de RCE wordt geïnterpreteerd is aan hen en daar herken ik me niet in. Dat betreur ik, maar dit heb ik niet in de hand."