Boek 'Op Dalerveen' wint DHV-prijs

'Op Dalerveen' won de Publieksprijs van de Drentse Historische Vereniging. Foto: RTV Drenthe/Lydia Tuinman

De Publieksprijs van de Drentse Historische Vereniging ging naar de makers van het boek 'Op Dalerveen', dat werd zondag 24 maart bekend gemaakt. Het boek beschrijft op levendige wijze de eeuwenlange historie van het dorp Dalerveen (gemeente Coevorden).

7 jaar onderzoek

De prijs is een mooie beloning voor meer dan 7 jaar werk door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. We spraken Anna Wiers, één van die vrijwilligers. 'We hebben ordners vol informatie, plaatjes verzameld. Ook hebben we oud-inwoners, inwoners en andere betrokkenen gesproken. Dat bracht ons tot een historische reis door Dalerveen'.

Het begon allemaal op een vergadering van één van de actieve buurten die het dorp rijk is. Daar werd benoemd dat het zonde is dat de historie van de buurt in het dorp nooit echt goed is vastgelegd. In de buurt werd een initiatief opgestart om daar verandering in aan te brengen. Al snel haakten andere enthousiastelingen uit het dorp aan.

Actieve werkgroep

Zo ontstond onder leiding van Anna Wiers een actieve werkgroep die steeds verder uitbreidde. Zo kon voor het beeld een beroep worden gedaan op het rijke archief van fotograaf Henk Benting, die decennia vooraan stond bij alle belangrijke gebeurtenissen in het dorp. Ook voor het schrijven en de vormgeving kon een beroep worden gedaan op mensen met roots in Dalerveen in de personen van Jasper Bunskoek en Boudewijn Benting. Een boek over Dalerveen, volledig gemaakt door Dalerveners zelf.

Het boek is vormgegeven als een historische reis door het dorp, waarbij 32 bijzondere plekken zijn uitgelicht. Aan al deze plekken is een hoofdstuk gewijd. Dat varieert van het station en de molen (die niet meer bestaan) tot het bloeiende verenigingsleven en bijzondere huizen en families.

Over de DHV-prijs

Ieder jaar reikt de Drentse Historische Vereniging de DHV-prijs uit. Alle initiatieven op het gebied van regionale en lokale geschiedenis komen in aanmerking voor de DHV-prijs. De enige voorwaarde is dat de activiteit in 2023 heeft plaatsgevonden of in dat jaar is afgerond. Films, boeken, theatervoorstellingen, (foto)projecten en educatieve projecten kunnen meedingen. Ook instellingen die zich hebben ingezet voor het behoud van historisch waardevolle bouwwerken of mensen die historische boeken hebben gepubliceerd maken kans op de prijs.

De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Jetta Klijnsma (commissaris van de Koning in de provincie Drenthe), Vincent Tassenaar (universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen), Marieke Doezé (gemeentearchivaris van Borger-Odoorn), Marieke Kwak (journalist bij het Dagblad van het Noorden) en de secretaris van de jury, Ferry Sieders (Drents Archief). Uit alle inzendingen kiest de jury uiteindelijk een winnaar, deze wint een bedrag van € 1000,-.

De jury van de DHV-prijs heeft maar liefst 24 nominaties ontvangen voor de DHV-prijs 2023. Deze keer was het aantal 'niet-boeken' – acht stuks – relatief hoog. Zo zaten er onder meer een museum, wandelingen en samenwerkingsverbanden tussen jong en oud tussen. De jury heeft uit de 24 inzendingen drie kandidaten genomineerd.

Andere genomineerden waren:

"Opdegribbelgrab, cultureel-historische tochten in en om Borger".

Virtuele film 'De grote dorpsbrand van 1923' Dwingeloo

Over "Opdegribbelgrab":
Met Opdegribbelgrab worden cultureel historische evenementen in en om Borger georganiseerd. Dat kan gaan om een wandeling, maar ook om een bijzondere bijeenkomst. Het gaat dan om historische gebeurtenissen met sketches en poëzie (in het Drents).

Over de Virtuele film 'De grote dorpsbrand van 1923' Dwingeloo:
Een grote vlammenzee verwoestte in 1923 de Nicolaaskerk, een synagoge en een aantal boerderijen in Dwingeloo. Aan de hand van historisch materiaal is er een virtuele film gemaakt van Dwingeloo van vlak voordat de brand uitbrak.